Életmód

Szegeden találkozik a láthatatlan madárfotós és a világhírű főemlőskutató

Mindkettőjük szívügye a felelősségvállalás az élővilágért, szem előtt tartva a jövő generációinak környezeti nevelését.

A Szeged Art rendezvénysorozat keretében Szegedre érkezik Máté Bence nagysikerű természetfotó-kiállítása, melynek 2019. augusztus 9-i megnyitójára Szegedre látogat Dr. Jane Goodall, az ENSZ békenagykövete is, aki magyarországi tartózkodása során a Sziget Fesztiválon várhatóan több tízezres tömeg előtt is elmondja gondolatait.

Dr. Jane Goodall

A 85 éves Jane Goodall, az ENSZ békenagykövete elsőő kutatásait 1960 nyarán végezte a Gombe Nemzeti Park erdőkkel borított és mély völgyekkel szabdalt hegyvidékén: bement a csimpánzok közé az édesanyjával, mert muszáj volt kísérővel mennie. Azóta is a emberszabású majmokkal foglalkozik. Tanulmányait a Gombe Nemzeti Parkban végezte, amely megalapozta a későbbi primatológiai kutatásokat és amelyek segítségével újra kellett fogalmazni az emberek és állatok közötti viszonyt. A tudós átlagosan évi 300 napot utazik, és előadásokat tart a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, és más környezeti válságokról, mert hiszi és reméli, hogy az emberiség képes megoldani azokat a problémákat, amelyeket saját maga idézett elő.

A világhírű tudós a Jane Goodall Intézet szervezésében három éve már járt „a láthatatlan madárfotósnál”, ahol nagy hatással voltak rá a detektívüveges lesek. Óriási megtiszteltetés, hogy ennek köszönhetően a kiállítás megnyitóján most élőben hallgathatják meg az érdeklődők a világszerte elismert és közkedvelt antropológus, etológus, főemlőskutató és természetvédő gondolatait a napfény városában.

Fotó: Facebook/Bence Mate’s Photography

A kiállítás célja, hogy korunk egyik legmeghatározóbb környezetvédőjének közreműködésével felhívja a figyelmet a bennünket körülvevő természeti kincsek, szépségek megőrzésének fontosságára, hiszen Jane Goodall és Máté Bence szívügye a felelősségvállalás az élővilágért, szem előtt tartva a jövő generációinak környezeti nevelését.

Kiemelt kép: Facebook/Bence Mate’s Photography

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik