Virágzó vidékünk

Kézből esznek a dámszarvasok Máté Bence új erdélyi medvelesén

Ehhez hasonló aligha működik a világon.

Máté Bence világhírű természetfotós – aki a világ több országában épített állatokat figyelő leseket – évekkel ezelőtt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes ötletére határozott úgy, hogy medveleseket épít Erdélyben.

A legújabb, VIP-medveles lesipuskás fotója

A kivitelezéshez régi, jó barátot kért fel Szin János személyében, akit az erdélyi medvepásztorként ismerte meg az ország. Bencét és Jánost több mint két évtizedes barátság fűz egymáshoz, ezért nem volt véletlen, hogy a természetfotózás Oscar-díjasának felkérését a korábbi szentesi vállalkozó elfogadta. Azóta a medveles.hu portálon követhető nyomon  projektjük.

A vendégek színházi fotelekből csodálhatják a medvelesből a gyönyörű panorámát és az arra járó medvéket

Szin János feladata nem volt kevesebb, minthogy kiválassza az Erdélyben létrehozandó medvelesek helyszínét, megszervezze kivitelezésüket és működtesse azokat. Ma Máté Bence két medvelese – Tusnádfürdőn és a Szent Anna-tó közelében – turisták sokaságát vonzza, hiszen ezeket a nagyvadakat „testközelből” és a szabadban látni nem mindennapi élmény. Szin János pedig medvepásztorként ma már szinte minden macit név szerint ismer, túrákat vezet és medvéket mutat az érdeklődőknek. Az hab a tortán, hogy János a Szent Anna-tó közelében Bálványostól néhány kilométerre lakik a hegy tetején, mindentől távol.

A “medveleses vendégház” egyik oldala, ahonnan a nagyragadozók biztonságos megfigyelése kínálkozik

Ilyen mindentől távoli, és talán a világon is egyedülálló lesz a Máté Bencével közösen megálmodott harmadik medveles, melyet a tervek szerint napokon belül átadnak.

Tusnádfürdő és Kézdivásárhely között, a Kovászna megyei Torja falu közelében épül harmadik medvelesünk, ami minden tekintetben mást és többet nyújt a két korábbinál. Ez egy VIP-medveles, melyhez hasonló aligha működik a világon

– mondta a Sokszínű Vidék érdeklődésére Szin János.

A környék az érintetlen természet, a hatalmas birtok maga a csoda

Mielőtt az ember azon gondolkodna, mit jelent a VIP-medveles, és kérdezne, a medvepásztor ezt megelőzve mondja a választ.

Új medvelesünk egy 8 fő befogadására alkalmas vendégház, melynek teraszán színházi fotelekből, szuperbiztos körülmények között tudják nézni az erre járó medvéket az itt pihenők, és csak ők, senki más. Olyan természetközeli szállást kínálunk, ahol a les ilyenkor a vendégek sajátja, legyen teltház, egy négyfős család, vagy éppen egy házaspár a ház ideiglenes „birtokosa”. Ezen kívül a területhez tartozik egy másik, két hálószobás vendégház is.

Mint megtudtuk, a VIP-medveles egy 400 hektáros területen fekszik, melyből 100 hektárt körülkerítettek. Utóbbiban dámszarvasok élnek, akiket akár kézből is etethetnek a vendégek. Az élmény olyannyira egyedi, hogy a legközelebbi közlekedési út is 8 kilométerre van innen, így az itteni pihenés valóban a természet lágy ölén történő kikapcsolódást jelenti.

A területen található egy les nélküli, kétszobás vendégház is

A ház fából készült, abban a világítást romantikus gyertyafény biztosítja, a vizet a patakból vezettük be, a fűtést pedig egy modern kandalló szolgáltatja

– említette Szin János.

Télen a kandalló melege nyugtatja meg a lelkeket

A környezetről és a házakról a fotók szavak nélkül is mindent elmondanak. Aki pedig a jövőben vendégként is megfordul a helyszínen, annak vélhetően a valóság ennél többet is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik