Kertünk-Portánk

Helytelen tüzelési szokásaink a felelősek a légszennyezettségért

Fűts okosan! elnevezésű kampány indult a jobb minőségű levegőért.

Elsősorban a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért, hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Az emberek úgy hiszik, hogy a szálló por (PM10 és PM2,5) nagyrészt az iparból és a közlekedésből származik, pedig ezek valójában csak 25 százalékban felelnek a légszennyezettségért, nagyobb részt a lakosság okozza a szennyezést, írta az MTI.

A közvélemény-kutatáson a válaszadók 14 százaléka bevallotta, hogy hulladékkal is tüzel a jogszabály tiltása ellenére is. A “Fűts okosan!” kampány célja a légszennyezettség csökkentése a fűtési költségek mellett. A www.futsokosan.hu oldalon tájékozódhatunk a helyes lakossági tüzelési módokról.

A háztartási és a kerti hulladék égetésének tilalma egyértelmű, de farostlemezzel, laminált lapokkal sem szabad tüzelni. A szénfűtés esetén pedig kerüljék a lignitet, az ugyanis különösen veszélyes lehet az egészségre.

A levegő minőségének ellenőrzése infrastrukturálisan biztosított. Az Országos Légszennyezettségi Hálózat harminckét városban, 54 automata mérőállomáson, ezen felül 138 manuális mérőponttal és 12 mobil mérőautóval ellenőrzi a levegőt. Az eredmények megtalálhatóak a www.levegominoseg.hu oldalon

– mondta Rácz András államtitkár.

A légszennyezettség nagyban függ az időjárási viszonyoktól is, most például, mivel meleg van, kevesebben fűtenek. Bár vannak települések, ahol még mindig többször meghaladja a határértéket a légszennyezettség, mind a PM10, mind a PM2,5 országos, éves átlaga csökkenő tendenciát mutat.

Hamarosan két újabb automata mérőállomással bővítik a hálózatukat, emellett 2020-tól további fejlesztések várhatók, amelyek nyomán még pontosabban meg tudják mondani, milyen légszennyező anyagok találhatók a levegőben

– jelentette be Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Kiemelt kép: Pixabay

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd?
Először is jó, ha tudjuk, hogy a hulladék égetése tilos!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik