Kertünk-Portánk

Környezetszennyező és az egészségre is ártalmas az avarégetés

A vizes avar és kerti zöldhulladék égetése során számos káros anyag kerül a levegőbe.

Aki avart éget, magát is károsítja. Évek óta több civil szervezet harcol azért, hogy teljesen be legyen tiltva az avar égetése, eddig eredménytelenül- írja a Hulladékvadász.hu. Az országban bevett gyakorlat, hogy helyi rendelethez kötve engedélyezik a lakosság részére az avar-és zöldhulladék elégetését.

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd?
Először is jó, ha tudjuk, hogy a hulladék égetése tilos!

A jelenleg is aktuális 1995. évi LIII. törvény engedélyezi az illetékes önkormányzatoknak az avarégetési időszakok engedélyezését. Vannak települések, ahol két időpont között engedélyezett a zöldhulladék égetése, máshol adott hónap minden bizonyos napján szélcsend idején élhetnek az égetés lehetőségével a lakosok.

Léteznek olyan települések is, ahol egész évben szigorúan tiltott az avarégetés, ilyen például Budapest és még Pest megyében 17 település.

Tudjátok, hogy egy kupac avar 6 órás égetése mivel egyenlő? Döbbenetes!
A hulladékégetés veszélyes üzem. Nem csupán környezetünket terheli, hanem egészségünkre is ártalmas.

Veszély az élővilágra

A vizes avar-és kerti zöldhulladék égetése során a helytelen égés olyan az élővilágra káros anyagok keletkeznek, mint a szén-monoxid, PM10-es mikrorészecskék, fenol származékok, s több, káros anyag. Ezek mindegyike rövid és hosszú távon is roncsolja, betegíti le az élővilág minden tagját, az egészséges embert is. S természetesen különösen ártalmas az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők számára. S a füstöt nem csak az szívja, aki éget, hiszen az nem áll meg a telekhatáron.

Az égetés nem csak Magyarország lakosságára jellemző, hanem a világ több országára is, ám hazánk fekvése miatt a füst ránk nézve károsabb, mivel Magyarország egy teknőben fekszik, amelyben bent ragad a levegő, így természetesen sok esetben a füst is.

Pénzbírság is kiszabható

Azon túl, hogy káros, pénzbírsággal járhat, ha valaki engedély nélkül égeti az avart. Növényi hulladékot égetni, csak akkor lehet, amikor a helyi önkormányzat rendeletben engedélyezi, csak a rendeletben meghatározott időintervallumban, napszakban. A szabályok megszegése esetén tűzvédelmi bírság kiszabására kerülhet sor.

Mi a megoldás az égetés helyett?

Komposztáljunk! A komposztálás a legegyszerűbb megoldás. Nagy előnye, hogy a levegőt nem szennyezzük vele. Az égetés során hamu és füst keletkezik, ami jóval kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint a komposztálás útján létrejött humusz.

Itt az ősz, itt az égetések időszaka. Bízzunk abban, hogy mindenki felelősségteljesen gondolkodik, és a legideálisabb megoldást választja.

Kiemelt kép: Flick/Nick Stanbridge

A jó komposzt titka
A komposztálás hosszadalmas, de több szempontból roppant előnyös eljárás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik