Életmód

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a szmog

Ilyenkor a szabad levegőn egy órát eltölteni olyan, mintha elszívnánk két-három cigarettát.

Az elmúlt napokban, sőt hetekben az ország szinte minden táján felütötte a fejét a ködös, szmogos idő, hol hosszabban, akár hetekre, hol csak napokra. Több vidéki városban, így Kecskeméten is nagyon magas volt a szálló por koncentrációja, írja a BAON.

Szmog Miskolcon – Fotó: MTI/Vajda János

A szmog kialakulása szempontjából különösen a tél a veszélyes, amikor a magas légnyomás, a magas páratartalom, az alacsony hőmérséklet és csekély légmozgás miatt a légkör legalsó rétegében megszűnik a függőleges irányú légmozgás, vagyis a füst nem száll föl a kéményből, hanem a kémény fölött reked.

Az ilyen mértékű légszennyezettség súlyosan egészségkárosító, egy óra a szabad levegőn egyenlő két-három cigaretta elszívásával

– mondta el Dr. Bozóky Géza, a Kecskeméti Megyei Kórház tüdőbelgyógyászati osztályának vezető főorvosa a hírportálnak.

Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm/köbméter. A legutóbbi felmérések szerint a szálló por kibocsátásáért hazánkban legnagyobb részben, 44,7 százalékban a háztartások a felelősek, a mezőgazdaság 28,8, az ipar 10,9, a közlekedés pedig csak 7,6 százalékban.

Szmog Nyíregyházán – Fotó: Balázs Attila

A részecske átmérője határozza meg, hogy milyen mélyen képes behatolni az emberi szervezetbe, és azt is, hogy milyen fokú károsodáshoz vezetnek. A nagyobbak elakadnak a szájban, a száj nyálkahártyáján, a garaton vagy a gégében, így nem okoznak nagy bajt, esetleg enyhe köhögésre ingerelnek. A 10 mikrométeresek már lemennek egészen a légcsőbe és a hörgőrendszerbe, az igazán veszélyesek pedig a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék, hiszen eljutnak a tüdő azon területére, ahol az oxigén felvétele és a szén-dioxid leadása történik.

A szmog és a rák közötti kapcsolat csak feltételezéseken alapul egyelőre, nem tudunk a szálló por koncentrációja és a daganatképződés közötti egyenes összefüggésről.

Az ép, egészséges tüdőnek kiváló az öntisztuló képessége, a köhögés révén a szervezet meg tud szabadulni a mikrorészecskéktől. Ha viszont a tüdőhólyagocskákon tartósan lerakódnak, akkor gyulladásos folyamatot indíthatnak be, amiből lehet súlyos asztmás roham, légzési elégtelenség vagy tüdőgyulladás. Az ultrafinom mikronok bekerülnek a véráramba és azon keresztül sok más létfontosságú szervhez, így a májhoz, a veséhez, a mellékveséhez, a szívizomhoz is eljutnak

– nyilatkozta a főorvos.

Asztmás vagy krónikus tüdőbetegeknél, szívelégtelenségben szenvedőknél komoly problémát okozhat a szmog, heves, intenzív tünetek jelentkezhetnek rövid időn belül, köhögés, fulladás, gyakran láz, hidegrázás, bizonytalan mellkasi diszkomfortérzés, amit nagyon komolyan kell venni.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

10 elbűvölő település, ahol jó lenne megöregedni
Gyönyörű helyek idehaza és külföldön, ahol a jó élet lakik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik