Mozaik

Megnyílt az első oxigén bár Új-Delhiben, ahol súlyos ára van a friss levegőnek

Indiában mára katasztrofális mértéket öltött a légszennyezettség. Új-Delhiben az aggasztó helyzet miatt több intézkedést is bevezettek, így például bezárták az iskolákat, leállították az építkezéseket, és arra kérték az embereket, hogy ne menjenek a szabadba, valamint tartózkodjanak a fizikai aktivitásoktól. A helyiek szerint azonban nem sokkal javult a levegő minősége, írja az Index a New York Timesra hivatkozva.

A New York Times cikke most arról a szomorú jelenségről ír, hogy megnyílt az első oxigén bár Indiában, ahol 15 percen keresztül lélegezhet be a fizetőképes vásárló tiszta oxigént. Egy negyed órás terápia ára 4-6 dollár (átszámítva körülbelül 1500 forint) körül mozog.

Az Oxy Pure elnevezésű bárban a vendégek csöveket illesztenek az orrukhoz, ezen keresztül lélegzik be a levendulával, citromfűvel vagy fodormentával illatosított oxigéndús levegőt. Lisa Dwivedi, a városban élő ukrán származású lakó a New York Timesnak azt nyilatkozta, azért ment a bárba, mert egyre inkább kibírhatatlan számára, hogy a szmog miatt állandóan viszket a szeme, és folyik az orra és duzzadt a torka.

Mindeközben a súlyos, a WHO határértékeit akár tízszeresen is meghaladó értékek csak a fővárosban 46 millió ember egészségét veszélyeztetik.

Annak ellenére, hogy a  levegő annyira szennyezett, hogy kimutathatóan a gyermekeknél agykárosodást is okozhat, a központi kormányzat az évek óta fennálló probléma súlyosságát továbbra is minimalizálja.

Forrás: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik