Virágzó vidékünk

66 településen 6 ezer fát ültettek el az élet napján az országban

Új lendületet vett a 10 millió fa erdejének létrehozása.

Négy hónapja jött létre civilek kezdeményezésére a 10 millió fa mozgalom, melynek megalakulását követően az éppen Magyarországon tartózkodó Jane Goodall, világhírű természettudós, környezetvédő is ültetett egy fát a Sashegyen.

Jane Goodall és a 10 millió fa mozgalom ötletgazdája, Bojár Iván András – Fotó: Balogh Bogi

A civilek azóta is aktívan dolgoztak, és terveiknek megfelelően november 9-ikére, az élet napjára nagyszabású akciót szerveztek. Ma már elmondhatják, hogy minden előzetes várakozást felülmúlt a kezdeményezés: az ország 66 településén, 305 helyszínen 6101 fát ültettek el az önkéntesek. Így az ország 10 millió fa képzeletbeli erdejét jelenleg összesen 6786 elültett fa alkotja, a szintén ültetett nagyszámú cserjét nem is számolva.

Rengeteg gyerek, óvodai és iskolai közösségek, családok, baráti körök és munkahelyi csoportok – megközelítőleg kétezren – vettek részt a helyi képviselők által szervezett november 9-i ültetésekben. Sok helyi 10 millió fa közösség például csak a november 16-i hétvégére vagy későbbre szervezte meg ültetéseit. A szaporodó külföldi közösségek közül Londonban például november 30-án készülnek ültetéssel

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére  Bojár Iván András, a 10 millió fa mozgalom ötletgazdája.

A november 9-i akcióban sok helyütt a zuhogó eső ellenére jókedvűen és lelkesen helytálltak a környezetvédelem elkötelezett önkéntesei, akik elsősorban települési közterületeken, visszaerdősítésre szánt területeken, magánkertekben ültettek facsetmetéket.

A szállítás, a védőkarók, a víz és a műszaki eszközök bérléséhez szükséges költségeket főleg a magánszemélyektől befolyt, közel 10 millió forint forintos pénzadományból fedeztük, ezenkívül 2400 fa adomány érkezett. Az ültetés eszmei értéke ezt messze meghaladja: legkevesebb 50 millió forint értékű ültetésnek felel meg

– összegezte a szakember.

A legtöbb fát, a nyolc települést összefogó Tokaj és környéke közösség ültette el, pontosan 1223 fát, kevéssel meghaladva Kecskemét 1112 ültetését. A Baranya-megyei Romonya község az első település, amely 584 darabos ültetésével máris teljesítette eredeti vállalását, hiszen a falunak 570 lakosa van, ugyanakkor terveznek még további kétszázat ültetni.

A 10 millió fa közösségük közel száz csoportjában mintegy ötvenezer követőt ért el közvetlenül, ma már kiterjedt erdész, kertész és ökológus szakértői háttérrel rendelkeznek. Önkénteseik eltökéltek abban, hogy a nevesített célt, a klímavédelem mellett a biodiverzitás megőrzése érdekében végzett fatelepítést a jövőben elsősorban a hatékonyabb erdők kialakításával, a lehető leggyorsabban érjék el.

Aktivitásukat a fákat számláló saját térképes applikáció is segíti.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik