Életmód

760 millió forintot gyűjtöttek faültetésre egy dán TV-műsorban

Az emberek egyre környezettudatosabbak és több fát szeretnének látni maguk körül, ennek az igényüknek pedig hangot is adnak. Sőt, ha a helyzet úgy kívánja, a saját pénzüket sem sajnálják a cél érdekében.

Szeptember elején Brit Kolumbia kanadai tartományban közösségi finanszírozásban vettek a helyiek 3 millió dollárért, átszámítva több mint 850 millió forintért kétezer hektárnyi erdőt, hogy megvédjék azt a bányászattól. Ezen a héten pedig a dánok mutatták meg, ők is tudnak adakozni.

A Deutsche Welle beszámolója szerint a dán közmédia a Danish Society for Nature Conservation és a Growing Trees Network Foundation természetvédelmi szervezetekkel együttműködve élő zenés műsorral jelentkezett be Sjælland szigetéről a Gisselfeld Klosters Skove erdőből az egyik este, a cél pedig az volt, hogy összegyűjtsenek 20 millió dán koronát (körülbelül 800 millió forintot), amit egymillió fa elültetésére fordítanának.

Az adás alatt rengeteg felajánlás érkezett mind magánszemélyektől, mind vállalkozásoktól, így majdnem sikerült elérni a kitűzött célt, és végül átszámítva körülbelül 760 millió forint gyűlt össze a virtuális kasszában, amely 914 233 fa elültetésére elegendő.

20 ország 7700 kilométeren építi a Nagy Zöld Falat
Ez lesz a világ legnagyobb ember alkotta „építménye”.

Az ötlet maga is remek. A faültetések árát darabonként 20 dán koronában, körülbelül ezer forintban határozták meg, ami nem több, mint egy kávé ára a fővárosban.

Ez volt az első alkalom, hogy a klímaválsággal kapcsolatos jótékonysági műsort közvetített a televízió, ami nagyon izgalmas. Nagyon pozitív módja ez az emberek ösztönzésének: megmutatni, hogy egy apró cselekedettel is változást tudunk elérni, és harcolni lehet a klímakrízis ellen

– magyarázta Kim Nielsen, a Growing Trees Network Foundation alapítója.

Tudjuk, hogy a faültetések önmagában nem fogják megoldani a problémáinkat, de kulcsfontosságú szerepet töltenek be a jövőnkért folytatott küzdelemben.

10 millió fa mozgalom: csak faültetéssel menthetjük meg a Földet
Ha mindenki elültet egy fát, talán nem lesz gond.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik