Virágzó vidékünk

Gyenesdiás az első klímabarát község

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Az 1990-es évek végén az elsők között fogalmaztak meg települési környezetvédelmi programot.

Nemcsak fizikai beruházásokban, hanem a közösség szintjén is megvalósuló jövőépítő beruházásoknak, tevékenységeknek köszönhetően nyerte el a községek kategóriájában a klímabarát díjat Gyenesdiás, ahol pénteken adták át a Klímabarát Települések Szövetségének (KTSZ) elismerését, írta az MTI.

Kapcsolódó
Bécs lehet a klímavédelem mintavárosa
Az osztrák főváros évek óta sokat tesz a klímavédelem területén.

Kovács Lajos, a KTSZ elnöke jelezte: először tavaly pályáztatták meg a klímabarát településeknek szóló díjat, amelynek eredményeként négy kategóriában hirdettek nyertest. A pandémiás helyzet miatt a díjkiosztó ellehetetlenült, ezért a nyertesek saját településükön veszik át a díjakat.

A mintegy 3200 magyarországi település közül kevés a fenntartható jövő iránt elkötelezett, Gyenesdiás azonban nemcsak a beruházások terén, hanem a közösség szemléletformálásában elért eredményei miatt is érdemelte ki a kategória első díját

– vélekedett a szövetség elnöke.

A zsűriben a Belügyminisztérium, a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa is képviseltette magát.

Gál Lajos polgármester felidézte, hogy még az 1990-es évek végén az elsők között fogalmaztak meg települési környezetvédelmi programot, később pedig klímastratégiát is alkottak. A szemléletformálásban a civil szervezetek, az oktatási intézmények is szerepet kapnak.

A “Természetesen Gyenesdiás” szlogen is azt jelenti, hogy a természet- és a klímavédelem kiemelt jelentőségű a Balaton-parti településen.

Kezdeményezéseik között említette, hogy az itt élők minden évben palántákhoz, szőlőoltványokhoz, madáreleséghez jutnak egy-egy időszakban az ökotudatosság jegyében. A településnek gyerekekből álló “tanácsadó testülete” is van, amely a jövő nemzedéke számára fontos kérdésekben nyilvánít véleményt.

Kapcsolódó
Visszafoglalta a természet a gyenesdiási bányakatlant
Akár filmet is forgathatnának itt a megannyi elképesztő és egyedi formák látványával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik