Mozaik

Eltűnhet a klímaváltozással a legértékesebb gyapjú

Tibetben a pásztorok életéről lélekemelő kisfilm készült. Lassan életmódot változtatnak.

A Tibetben élő pasmina kecske gyapja nyolcszor vékonyabb szálakból áll, mint az emberi haj és nyolcszor olyan meleg, mint a juhok gyapja. Ebből készül a pasmina gyapjú, másnéven kasmír, amely a gyapjak között a legpuhább és legdrágább anyagnak számít világszerte.

A brit Andrew Newey december elején járt a pasmina kecskék nyájai között a világ legmagasabban fekvő lakott fennsíkján és lenyűgöző fotókkal tarkított riportot készített az állatokról, illetve az itteni kecskepásztorok életéről a CNN-nek.

Mint írja, éppen a nagy (4000 méter feletti) tengerszint feletti magasságnak, a fagypont alatti hőmérsékletnek és a rendkívül szeles időnek köszönhető, hogy a pasmina kecskék ilyen minőségű gyapjat növesztenek. 

A nomád életmódot és a pasmina kecskék különleges tulajdonságát azonban három tényező is veszélyezteti: a hamisított kínai gyapjak, a könnyebb, kényelmesebb élet reménye és mindenek előtt a klímaváltozás.

Pasmina kecske – Fotó: Pixabay

A  fotóriporter december elején járt a lélekemelő tájon, és hóesésben fotózhatta a nyájakat. Ebben az időszakban azonban korábban nem esett hó, csak januárban és februárban; az új jelenség járhatatlanná tette a régi útvonalak egy részét, amelyeken a pásztorok a nyájakat terelték legelőről legelőre. A megváltozott időhöz alkalmazkodva a a kecskéknek más élelemforrást kellett biztosítani, vagy éhen haltak volna.

Másfél méteres hó esett Görögországban
A hó több utat, köztük autópályát is járhatatlanná tett Attika régióban.

A decemberi hóesés ellenére egyre melegebbek a telek a Tibeti-fennsíkon is, ezért a pasmina kecskék egyre kevésbé növesztenek finom szálakból meleg gyapjat, legalábbis nem olyan minőségűt, mint korábban. A puha szőrmét egyre nehezebb elválasztani a durvább külső prémtől,  a világ egyik legkülönlegesebb gyapja így eltűnhet.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik