Mozaik

Lazacok nélkül elpusztulhat Kanada legszebb vadonja

Mindenre hatással vannak, de helyenként drámaian lecsökkent a számuk.

A Kanada csendes-óceáni partvidékén élő lazacok rendkívüli hatással vannak a környezetükre, a védelmük így kulcskérdés, írta a BBC. A riport részletesen beavat e csodálatos vadon életébe: az itt élő mind az öt lazacfaj ősidők óta táplálékot jelent és a gazdasági tevékenység alapja.

Az ökoszisztéma mellett az ember számára kulcskérdés a létük immár hétezer éve, az őslakosság ideérkezése óta. 

A csendes-óceáni lazacok nagy utazóknak számítanak, hiszen a folyókból veszélyes kirándulásokat tesznek az óceánba, itt nevelkednek, majd visszaküzdik magukat a folyókon át a patatokba, hogy elérjék az ívóhelyeiket. A folyóvizekben a tápanyagok az áramlással együtt vándorolnak lefelé a folyókon, de az ellenirányban mozgó lazacokkal e tápanyagok eljuthatnak a folyóvizek felső folyásáig is.

A lazacok nyomot hagynak az élet összes megjelenési formájában a környéken, a  fákban és a medvékben is.A gyönyörű képekkel illusztrált riportnak is fel kell tennie azt a szomorú kérdést, milyen lenne a táj a lazacok nélkül, hiszen nekik is köszönheti e tájkép a mai pompáját. Ám rengeteg stresszhatás éri a halakat, pusztulnak az élőhelyeik, a klímaváltozás, a vizek szennyezése és a túlzott halászat is veszélyezteti őket.

100 éves a világ egyik leghíresebb nemzeti parkja
1919-ben lett nemzeti park a Grand Canyon: többet nyertek vele, mint az oda tervezett vízerőművekkel.

Miközben még mindig találni bőven tiszta vizű patakokat, egészséges környezettel e vidéken – amolyan természetes laboratóriumokat -, helyenként drámain lecsökkent a lazacok száma, ami felveti az ember felelősségét, hogy sokkal jobban védje e különösen értékes halakat és élőhelyeiket.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik