Mozaik

Kanadában szalamandrákat is csemegéznek a húsevő kürtvirágok

A kürtvirágok más kancsókafélékhez hasonlóan illatukkal és színükkel csábítanak.

A kanadai Ontario nemzeti parkjában egy tudományos kutatás során szalamandrák tetemeit fedezték fel húsevő virágok kelyhében, írta a livescience.com.

190 éve láttak ilyen orchideát a Mecsekben
Ritka védett növényekre bukkantak a szakemberek.

A mocsaras területeken élő bíbor kürtvirág (Sarracenia purpurea) fiatal szalamandrákat ejt csapdába látványos kancsójában.

Több más húsevő növényhez hasonlóan a kürtvirágok is kehely formájú leveleikben gyűjtik össze az esővizet, mellyel különböző rovarokat, gerincteleneket vonzanak magukhoz. A csapdába esett rovarokat a vízben lévő mikroorganizmusok és növényi enzimek bontják le végül.

Minden ötödik kürtvirágban találtak szalamandra tetemeket a kanadai tudósok – Fotó: Pixabay

Egy tudományos kutatás során a szakemberek különös jelenségre bukkantak, az Algonquin Nemzeti Parkban élő bíbor kürtvirágok kancsóiban fiatal szalamandrák tetemei lebegtek. A kutatók szerint a szalamandrák azért szeretik a kürtvirágokat, mert a kelyhükben úszkáló, csapdába esett rovarok illata csábítóan hat érzékszerveikre. 

Piros kancsóka – Fotó: Pixabay

Amikor egy szalamandra beleesik a folyadékba, háromtól tizenkilenc napig úszkálhat a savas vízben, mielőtt feloldódik. Ez idő alatt a szalamandrák egy része éhen hal, más részük belefullad a folyékony csapdába, sőt, akadnak, akik megfőnek a forró, savas lében.

Alex Smith, a kanadai Guelph-i Egyetem munkatársa szerint a fiatal szalamandrák öt százalékának a kürtvirágok okozzák a vesztét.

Kiemelt kép: Pixabay

Trópusi lepkekertben lakmároznak az állatvilág repülő virágai
A gyönyörű, egzotikus pillangók akár a nézelődők ruháira, kezére is rászállnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik