Virágzó vidékünk

A Pilisi Parkerdőben is megtalálható az év kétéltűje

A régen babonás félelemmel felruházott állat ma természeti védelem alatt áll.

A foltos szalamandra igen ritka, Magyarországon védett faj a középhegységekben érzi jól magát, így megtalálható a Pilisi Parkerdő Visegrádi és Pilismaróti Erdészetének területén is, írja a parkerdo.hu.

A Pilisi Parkerdő a kezelésében lévő erdőterület mintegy 40%-án folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytat, és nagy hangsúlyt fektet a vizes élőhelyek fejlesztésére is – ez pedig a ritka állatfajok, köztük az év kétéltűjének választott foltos szalamandra fennmaradásának és szaporodásának is kedvez.

A foltos szalamandra az év kétéltűje 2019-ben
Nem oltja el a tüzet, nem sző selymet, és ha szerencsétlenül belepottyan a kútba, akkor sem fogja mérgével a vízből ivók vesztét okozni.

A foltos szalamandra pilisi és visegrádi-hegységbeli jelenlétét 1956-ban regisztrálták először, majd a későbbi évtizedekben több alkalommal is észlelték a Szőkeforrás-völgyben. 2010-ben hét felnőtt egyedet találtak itt, ugyanebben az évben pedig egy felnőtt példányt helyeztek el a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményében.

A pettyes kétéltű fajhoz rengeteg babonás félelem és mendemonda kapcsolódik, a középkorban gyakran használták őket a kísérletek során méregkeverők és alkimisták, ezért az emberek félnek tőlük, emiatt régen rengeteg állat lelte halálát értelmetlenül.

Szerencsére ma már az ismereteink alaposabbak, így nem ijedünk meg, ha meglátunk egy példányt.

Fotó: Pixabay.com

A foltos szalamandra a hazánkban élő legnagyobb és leglátványosabb kétéltű, testhossza felnőtt korában 20 cm körül mozog, szemei nagyok és kiemelkedők, pupillája sötét. Fekete vagy sötétbarna, fényes, hengeres testét jellegzetes mintázat borítja – foltjai általában világos- vagy sötétsárgák. Magyarországon a hegyvidéki területeken fordul elő, így megtalálható többek között a Pilisben és a Visegrádi-hegységben, a Pilisi Parkerdő Visegrádi és Pilismaróti Erdészetén is.

A foltos szalamandra a középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdőállományokat kedveli, a lárvák neveléséhez azonban vízre is szüksége van, ezért gyakran patakok mellett és erdei kistavak környékén fordul elő.

Az állat Magyarországon védelem alatt áll, természetvédelmi értéke 50 000 Ft, ezért különösen fontos, hogy a szakemberek élőhelymegőrzési munkája mellett az erdőt látogatók is figyeljenek e ritka állatokra: az erdei vízfolyások tisztán tartásával, a kiránduláson keletkezett hulladék hazavitelével mindannyian hozzájárulhatunk a foltos szalamandra parkerdei állományának megőrzéséhez.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Donaldtownsend

50 éves a Pilisi Parkerdő
65 ezer hektáron gazdálkodva évi 25 millió látogatót fogadnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik