Mozaik

Robbanásveszélyes a metánbuborékoktól a csodaszép kanadai tó

Az Abraham-tó telente fotósok ezreit csábítja, ám nagyon óvatosnak kell lenni.

Csodálatos látványt nyújt az Abraham-tó Kanadában, bár a Sziklás-hegység többi tavával ellentétben nem természetes úton képződött.

A tó, amely jelenleg Alberta legnagyobb víztározója, 1972-ben jött létre az észak-Saskatchewan folyón, a Bighorn-gát építésével. A nevét Ábrahám Silasról kapta, aki az 1800-as évek végén az Észak-Saskatchewan-folyó völgyében élt, és a térség korai felfedezőit vezette – írja az Atlas Obscura.

A természet csodái: szív alakú tavak a nagyvilágból
Az anyatermészet romantikus oldala.

Az Abraham-tó, bár csodaszép, nem szépségéről, hanem roppant veszélyességéről ismert. A tóban ugyanis milliónyi, jégbe fagyott mentánbuborék található. A palacsintaszerűen elterülő képződmények elhullott növények és állatok tetemeiből képződnek, és bár igazán gyönyörű látványt nyújtanak, nagyon veszélyesek.

Micsoda látvány! Milliónyi fagyott metánbuborék a kanadai Albertában található Abraham tóban!

Micsoda látvány! Milliónyi fagyott metánbuborék a kanadai Albertában található Abraham tóban!Videó forrása: Rodrigo Contreras Lopez

Közzétette: Met Hír – 2019. február 3., vasárnap

Az Abraham-tó esetében a jelenség különösen szép télen, és a fotósok ezreit vonzva. A tómederből felfelé emelkedő metánbuborékok különböző szintűek lesznek a jégben. Világos napokon, amikor a jégen nincs hó, a buborékok és a jégben kialakult más minták tisztán láthatók.

A tűzzel azonban vigyázni kell, mivel ezek a fagyott metánbuborékok repedhetnek és felszabadíthatják rendkívül tűzveszélyes gázukat. Például egy cigaretta a jégen rendkívül robbanásveszélyes esemény lehet.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Emma Liang

5 lélegzetelállító tó Európában, amiről talán még sosem hallottál
Tudtad, hogy az összes földrész közül Európában található a legtöbb állóvíz? Így aztán számtalan csodálatos tóparti úti cél közül választhatnak a tavak szerelmesei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik