Mozaik

Nyári színekben tündökölnek a Plitvicei-tavak

Európa egyik legszebb természeti látványosságának területén több védett állatfaj: medve, farkas, vidra és erdei fülesbagoly is él.
Korábban a témában:

Horvátországnak nem csak csodás tengerpartja van, hanem nemzeti parkokban is bővelkedik. Hét nemzeti parkja közül a legjelentősebb a csodálatosan szép Plitvicei-tavak Nemzeti Park és  vidéke. A tizenhat tó és számtalan vízesés gyönyörködteti a turistákat, akik végigjárják a kijelölt útvonalak egyikét.

Csak regisztrációval látogathatók a Plitvicei-tavak
A turisták növekvő száma indokolta a változtatást.

Európa egyik legszebb természeti látványossága völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A páratlan szépségű tórendszer növény- és állatvilága is gazdag, nem véletlenül nyilvánították 1949-ben nemzeti parkká.

Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. A tavak felett csodaszép, tündöklően kék szitakötők cikáznak.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható.

A tórendszer két nagyobb területre osztható:

Felső tavak vidéke: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Mihino, Jezerac, Burget, Kozjak.

Alsó tavak vidéke: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac, Novaković brod – ezek két vízesésbe torkollnak, a Korona és a Plitvice vízesésekbe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karl May német író vadnyugaton játszódó történeteiből több film is készült. Érdekesség, hogy az Ezüst-tó kincse, Winnetou I.-II., Winnetou és barátja, Old Firehand filmek egyes jelenetei ta mai Horvátország területén – a ’60-as években még Jugoszlávia volt – többek közt a Plitvicei-tavaknál forgatták.

Nem is csoda, hogy kedvelt helyszínek voltak, hisz a terület akkor is, s ma is páratlan szépségű.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tavak hihetetlen népszerűségnek örvendenek. A  nemzeti park a táj védelmében, s a tömeg csökkentésének érdekében drasztikusan megemelte az árait az elmúlt években. Érdekes módon, így még több látogató érkezett a parkba, ezért 2019-től a belépést a park regisztrációhoz kötötte.

A látogatás előtt legalább két nappal regisztrálni kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. Pontosan meg kell jelölni az érkezés dátumát, az órát és a bejáratot is. A foglalásról elismervényt kap mindenki, ezzel lehet megvásárolni a jegyeket. Ezt a kiválasztott időponttól számítva legkésőbb egy órán belül meg kell tenni.

8 Fotó megtekintése

Nyári színekben tündökölnek a Plitvicei-tavak

Kiemelt kép és a cikkben szereplő összes fotó: Kun Orsolya/Sokszínű Vidék

Lélegzetelállító tájakkal csábítanak Európa legszebb nemzeti parkjai
A kontinens legféltettebb kincseiből állítottunk össze egy színes csokrot az európai nemzeti parkok napján.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.