Mozaik

Nyári színekben tündökölnek a Plitvicei-tavak

Európa egyik legszebb természeti látványosságának területén több védett állatfaj: medve, farkas, vidra és erdei fülesbagoly is él.

Horvátországnak nem csak csodás tengerpartja van, hanem nemzeti parkokban is bővelkedik. Hét nemzeti parkja közül a legjelentősebb a csodálatosan szép Plitvicei-tavak Nemzeti Park és  vidéke. A tizenhat tó és számtalan vízesés gyönyörködteti a turistákat, akik végigjárják a kijelölt útvonalak egyikét.

Csak regisztrációval látogathatók a Plitvicei-tavak
A turisták növekvő száma indokolta a változtatást.

Európa egyik legszebb természeti látványossága völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A páratlan szépségű tórendszer növény- és állatvilága is gazdag, nem véletlenül nyilvánították 1949-ben nemzeti parkká.

Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. A tavak felett csodaszép, tündöklően kék szitakötők cikáznak.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható.

A tórendszer két nagyobb területre osztható:

Felső tavak vidéke: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Mihino, Jezerac, Burget, Kozjak.

Alsó tavak vidéke: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac, Novaković brod – ezek két vízesésbe torkollnak, a Korona és a Plitvice vízesésekbe.

Karl May német író vadnyugaton játszódó történeteiből több film is készült. Érdekesség, hogy az Ezüst-tó kincse, Winnetou I.-II., Winnetou és barátja, Old Firehand filmek egyes jelenetei ta mai Horvátország területén – a ’60-as években még Jugoszlávia volt – többek közt a Plitvicei-tavaknál forgatták.

Nem is csoda, hogy kedvelt helyszínek voltak, hisz a terület akkor is, s ma is páratlan szépségű.

A tavak hihetetlen népszerűségnek örvendenek. A  nemzeti park a táj védelmében, s a tömeg csökkentésének érdekében drasztikusan megemelte az árait az elmúlt években. Érdekes módon, így még több látogató érkezett a parkba, ezért 2019-től a belépést a park regisztrációhoz kötötte.

A látogatás előtt legalább két nappal regisztrálni kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. Pontosan meg kell jelölni az érkezés dátumát, az órát és a bejáratot is. A foglalásról elismervényt kap mindenki, ezzel lehet megvásárolni a jegyeket. Ezt a kiválasztott időponttól számítva legkésőbb egy órán belül meg kell tenni.

Kiemelt kép és a cikkben szereplő összes fotó: Kun Orsolya/Sokszínű Vidék

Lélegzetelállító tájakkal csábítanak Európa legszebb nemzeti parkjai
A kontinens legféltettebb kincseiből állítottunk össze egy színes csokrot az európai nemzeti parkok napján.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik