Mozaik

Hatalmas tavakat találtak az antarktiszi gleccser alatt

A tudósok szerint a kutatás segít megjósolni, hogy a gleccserek olvadása milyen hatással lesz a tengerszint-emelkedésre.

Ausztrál kutatók hatalmas víz alatti tavakat fedeztek fel Kelet-Antarktisz legnagyobb gleccsere alatt, írja a The Guardian.

A tavakat a tudósok akkor észlelték, amikor kétméteres robbanóanyagot helyeztek el a Totten-gleccser felszínén, majd meghallották a bomba által visszavert hangot.

Hőhullámok pusztítják az óceánok élővilágát
Elpusztítják a tengeri moszatokat és a korallokat, aggasztó hatással vannak az emberiségre.

A kutatás kritikus fontosságú, segít a tudósoknak abban, hogy megjósolják, az antarktiszi gleccserek olvadása mennyiben befolyásolja a világ óceánjait

– mondta el Dr. Ben Galton-Fenzi glaciológus.

A Totten-gleccser harminc kilométer széles és legfeljebb két kilométer hosszú, és hét méterrel növelheti a tenger szintjét.

A robbanóanyagok számunkra megbízható forrást jelentenek. A gleccser felszínén elhelyeztünk egy sor mikrofont, hogy meghallgassuk a robbanás után visszaverődő hangot, ekkor tudtuk meg, mi fekszik a jég alatt

– mondta Galton-Fenzi.

Hozzátette, a következő lépés a kutatók számára az lenne, hogy lefúrnának mintáért a tavakhoz, de sajnos a jövőbeni kutatásokat nem tudják finanszírozni.

Ez egy hatalmas probléma, amellyel szembe kell néznünk, és válaszokat kell adnunk a következő néhány évtizedben. Nem csak tudós vagyok, aki azt mondja, több pénzre van szükségem. Vannak gyerekeim, hat- és nyolcévesek, és az éghajlatváltozás valódi veszélyt jelent számukra

– zárta szavait.

Ez a baktérium elhozhatja a világvégét
Az Északi-sarkon él a károkozó.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Andrew Shiva

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik