Életmód

Ez a baktérium elhozhatja a világvégét

Az ilyen szuperbaktériumok tömeges elterjedése meg is tizedelhetné a Föld emberi populációját. A brit kormány szerint a probléma nagyobb, mint a globális felmelegedésé. Már az északi-sarki földben is kimutatták az antibiotikumokra rezisztens baktériumok nyomát – szúrta ki a The Guardian cikkét a HVG.

A világ leglakatlanabb helyén, az Északi-sarkon is fellelhetőek azok a gének, amelyeket először Indiában, egy kórházi páciens szervezetében azonosítottak 2007-2008 táján, majd az indiai Delhi szennyvízben jelentek meg 2010-ben. A szuperbaktériumok nyomaira a Spitzbergákon bukkantak a szakemberek, ami jól mutatja, milyen súlyos globális problémával állunk szemben. A feltételezések szerint madarak vagy emberek juttathatták el őket oda.


kép: pixabay.com

Az antibiotikum-ellenállás elhozhatja a globális apokalipszist

– hívta fel a figyelmet az angol tiszti főorvos Sally Davies nemrégiben, majd követte őt az egészségügyi miniszter is, a globális felmelegedésnél jóval nagyogyobb fenyegetésnek nevezve a jelenséget.

Az északi-sarki kutatás során a Spitzbergák nyolc különböző helyszínén mintegy 40 talajmintát vettek a kutatók, hogy azokból DNS-t vonjanak ki. Ezekben 131 antibiotikum-rezisztens gént találtak.

A szuperbaktériumok miatt rutinműtétek válhatnak életveszélyessé, illetve mindent elsöprő járványok terjedhetnek el. A kulcs a köztisztaság, ez a táptalaja az ellenálló szuperbaktériumok terjedésének.

A fejlett országok lakói, a vagyonos emberek ugyanúgy ki vannak téve ennek a veszélynek, mint a rossz higiéniai körülmények között élő szegényebb régiók lakói – a bakteriális fertőzésektől nem tudják elszigetleni magukat – mondja Helen Hamilton a WaterAid vezető elemzője. – Globalizált világunkban a határok, de még a határokon felhúzott falak sem tudják megállítani az antibiotikumokra rezisztens baktériumok terjedését.


kép: pixabay.com

Több figyelmet kell fordítanunk a fejlődő országokban uralkodó higiéniai körülményekre

– úgy, mint a víztisztaságra, vagy az egészségügyi intézménykeben uralkodó körülményekre. A fejlődő országokban az orvosi létesítményekben 10-ből négyben nincs még folyóvíz sem, ez közvetlenül hozzájárul a rezisztens baktériumok fejlődéséhez – tette hozzá.

A válságra világméretű választ kell adni, ezt a mostani felfedezés is aláhúzza. A szuperbaktériumok évente kétezer embert ölnek meg Nagy-Britanniában, további 53 ezer egészségét károsítják komolyan.

Nemcsak az antibiotikumok meggondolatlan fogyasztása, hanem felelőtlen gyártásuk is oda vezet, hogy egyre nő a legyőzhetetlen szuperbaktérium(ok) megjelenésének veszélye. Mint arról beszámoltunk, sajnos azok a gyógyszergyárak „tenyésztik” a szuperbaktériumokat, ahol a betegségek gyógyításán dolgoznak.

Ha nem lépnek közbe, egyes becslések szerint az antibiotikum rezisztencia 2050-ig évente akár 10 millió emberéletet is követelhet.

Egy kutató -70 Celsius-fokban főzött az Antarktiszon, az eredmény elképesztően látványos
Persze csak szórakozott, de a fotók tökéletesen szemléltetik, mennyire hideg van arra.

Kiemelt kép: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik