Mozaik

Így reagálnak a klímaváltozásra a szibériai nyírfák

Hamarosan a hegyi tundrák területét is meghódíthatják.

A klímaváltozás hatásaként egyre nagyobb területeket hódít meg Szibériában a nyírfa. Főként a magasabban fekvő, eddig kopár hegyvidéki területeken népesíti be – írja friss jelentésében a BIO Web of Conferences szakfolyóirat. A globális felmelegedés miatt különösképpen figyelemreméltó vizsgálatot az Orosz Tudományos Akadémia szibériai tagozatának Krasznojarszki Tudományos Központjának kutatói végezték.

A nyírfa klímaváltozásra adott reakcióját Szibériában a Kuznetzky Alatau-hegység keleti részén dendrokronológiai adatok alapján elemezték.  Az itt honos molyhos nyírek jelenlegi elterjedési területén, 1100-1500 m magasságban, évgyűrűvizsgálatokat végeztek. Minden egyes felmért fa pontos koordinátáit feljegyezték. Így sikerült megállapítani, hogy a hegyek alacsonyabb vagy magasabb részein hány éves fák élnek. A fák életkorát, éves növekedési arányát, és a helyszínek hosszú távú időjárási adatsorait aztán összevetették a feltételezett összefüggések bizonyítására.

Fotó: Pixabay

A méréseik alapján 1970-2018 közti átlagot nézve évente mintegy fél méterrel feljebb jutottak a nyírfák, vagyis ennyivel nagyobb tengerszint feletti magasságba került a nyír elterjedésének felső határa.

Címlapfotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik