Mozaik

Rekordforró évtizedet zárhat a Föld

Az elmúlt tíz év lehet a Föld eddigi legmelegebb évtizede a rendszeres mérések kezdete óta.

A rendszeres mérések kezdete óta az idén befejeződött évtized lesz valószínűleg a legmelegebb, írja az MTI. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által bemutatott adatok szerint az idei év sorozatban a második vagy harmadik legmelegebb év a rendszeres mérések kezdete óta.

Ha a számok továbbra is változatlanok maradnak, a 2015-2019 közötti időszak a valaha feljegyzett legmelegebb ötéves periódus. Az 1980-as évek óta minden évtized melegebb, mint az azt megelőző.

Több billió fa ültetése menthetné meg a Földet
A fák telepítése lehet a legeredményesebb eszköz, mellyel felvehetjük a harcot az éghajlatváltozás ellen.

A WMO közlése szerint a nagy mértékű globális melegedést az üvegházhatású gázok kibocsátása okozza. A szervezet State of the Global Climate (A világ klímájának állapota) című 2019-es jelentése az októberig tartó időszakot elemzi, amikor a globális középhőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal emelkedett az 1850-es szint fölé.

A világ számos részén volt szokatlan hőség idén. Dél-Amerika, Európa, Afrika, Ázsia és Óceánia melegebb volt a korábbinál, míg Észak-Amerika egyes régiói a szokásosnál hidegebbek voltak. Az Európát júniusban és júliusban elérő nagy hőhullám során Franciaországban országos rekord is született: június 28-án 46 Celsius-fokos meleget mértek, de Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában is országos hőségrekord dőlt meg.

Veszélyben a Föld, gyorsul a felmelegedés
Az emberiség kezében vannak az eszközök a globális klímakatasztrófa jóvátehetetlen következményeinek a megelőzésére.

A WMO az elmúlt 10 évben tapasztalt rekordhőmérsékleteket egyértelműen összekapcsolja az üvegházhatású gázok kibocsátásával, mely az emberi tevékenység, többek között az autóvezetés, a fakitermelés és a széntüzelés következménye.

A felmelegedés próbára teszi a természetet. Mindkét sarkvidéken olvad a jég, a tengerszint emelkedése pedig felgyorsult a műholdas mérések 1993-as kezdete óta. A vizek savasabbak lettek, a tengeri hőhullámok pedig egyre gyakoribbá válnak.

Világszerte tombol a kánikula, Cordobában 49 Celsius-fokot mértek
Nagyon sok országban hirdettek hőségriadót.

A megnövekedett hőmérséklet az emberekre is hatással van, a hőhullámok különösen az idősebbeknek jelentenek kockázatot.

A régebben évszázadonként egyszer előforduló hőhullámok és áradások egyre gyakoribb eseményekké válnak. A Bahamáktól Japánon át Mozambikig számos ország szenved trópusi ciklonoktól. Erdőtüzek pusztítanak az Északi-sarkkörön és Ausztráliában is

– mondta el Petteri Taalas, a WMO vezérigazgatója.

Kiemelt kép: Pixabay

Piros hó, savas eső, kiszáradt tavak, sárga felhők: a Föld üzeni, ébresztő!
Csokorba szedtük az évtizedek óta tartó globális éghajlatváltozás szembetűnő jeleit.
Olvasói sztorik