Mozaik

Megnyirbálja a fülemülék szárnyait a klímaváltozás

Noha Európa és Ázsia sok területén költenek, elsősorban Anglia déli részén látni és hallani őket a legtöbbet.

Jelentős fizikai változást idézhet elő a fülemüléknél a felmelegedés – állapították meg spanyol kutatók, akik az apró énekesmadarak szárnyfesztávolságának csökkenését észlelték az általuk vizsgált két populációban. A szakemberek a földközi-tengeri régió éghajlatának változásával, vagyis a tavasz korai beköszöntével és a fokozott szárazsággal hozzák összefüggésbe a jelenséget – írja a BBC hírportáljára hivatkozva az MTI.

Elhoztuk nektek énekesmadaraink gyönyörű dalait
A teljesség igénye nélkül szedtük össze a legszebb madárdalokat.

A kutatók aggódnak, hogy a klímaváltozás befolyásolhatja a madarak vándorlási képességét a téli hónapokban.

A fülemülék a szubszaharai Afrika térségében töltik a telet. A hatalmas távolságok megtételében kulcsszerepet játszik a madarak szárnyának mérete. A spanyol szakemberek 20 év adataira támaszkodva tanulmányozták, hogy miként változott a madarak szárnyának alakja két fülemüle populációban.  Megállapították, hogy a fülemülék átlagos szárnyhossza a testméretükhöz viszonyítva csökkent.

Eredményeinek azt mutatják, hogy a tavasz eltolódott, a nyári szárazság pedig intenzívebbé vált, ami rövidebb optimális költési időszakot jelent a madarak számára

– mondta Carolina Remacha, a madridi Complutense Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.

A szakemberek úgy vélik, hogy az olyan madarak, mint a fülemüle, fizikailag és az életmódjukban is alkalmazkodnak a hosszú vándorláshoz: hosszabb szárnyaik vannak, nagyobb számú tojást raknak, ugyanakkor rövidebb az élettartamuk.  A változó éghajlati körülmények azonban mindezt megzavarják és válaszreakcióra kényszerítik a madarakat.

Fotó: Pixabay

A kutatók szerint a költési időszak megrövidülése miatt a madarak “boldogulásának” kulcsát a rövidebb szárny és a kisebb család jelenti.

A fülemüle rendkívül széles hangrepertoárral rendelkezik: több mint ezer különböző hangot képes megszólaltatni, míg a pacsirta mindössze 340-et. Noha Európa és Ázsia sok területén költ, elsősorban Anglia déli részén látni és hallani őket a legtöbbet.

Az elmúlt fél évszázadban drasztikusan megfogyatkozott a számuk a szigetországban. Ennek hátterében sok tényező áll, köztük az éghajlat változása és az, hogy a szarvasok felélik a madarak kedvelt fészkelőhelyeit.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Mennyire ismered hazánk madarait? Teszteld a tudásodat!
Mennyire ismeritek a madarakat? Teszteld a tudásod!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik