Virágzó vidékünk

Búbospacsirták lepték el a Csanádi pusztákat

Búbospacsirták szokatlanul népes csapatai tűntek fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon, elsősorban a műutak mentén, olvasható az igazgatóság honlapján.

Mint írják, a mezei pacsirtáktól eltérően a búbos pacsirták általában a lakott területeken élnek, így meglehetősen gyakran láthatjuk őket, ugyanakkor jellemzően azonban egyesével, párokban, esetleg „családosan”, fiókáikkal együtt mozognak.

Éppen ezért szokatlan, ha népesebb csapataik bukkannak fel valahol, ahogyan ez például március első napjaiban a Csanádi pusztákon történt. Több napon át, 20-30 példányos csapataik mozogtak az utak mentén. Legalább 200 madarat figyeltek meg egyszerre, ami jóval meghaladja az itteni költőállományt.

Thinkstock

A nálunk költő búbospacsirták nem vonulnak, télen is nálunk maradnak. A most megfigyelt csapatok tehát valószínűleg valahonnan délről tartottak az északabbi tájak felé, de a szokatlan hideg és a hóesés megállásra kényszerítette őket.

Ami a mezei pacsirtákat illeti, ők is megkezdték már a tavaszi vonulást, az utóbbi napokban több százas csapataikat figyelték meg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain.

Ha beköszönt a jó idő, akkor hamarosan pacsirtaszóra is számíthatunk majd

– fogalmaztak.

Elmaradt a pacsirtaszó, messze még a kikelet
Átlagos teleken a mezei pacsirták rendszerint február közepén visszatérnek a dél-alföldi tájakra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik