Mozaik

Bécs lehet a klímavédelem mintavárosa

Az osztrák főváros évek óta sokat tesz a klímavédelem területén.

Egy hét területet átfogó, összesen 50 intézkedést tartalmazó csomag segítségével szeretne Bécs klímavédelmi mintaváros és szén-dioxid-semleges nagyváros lenni. Az egyes lépések a hőszigetek visszaszorításától a zöldterületek növelésén át a hulladékkeletkezés megelőzéséig számos területet átfognak, írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Bécs már évek óta követendő példa a klímavédelem területén. Ezzel a programmal megmutatjuk, hogy Bécs már régóta foglalkozik a klímavédelemmel és számos intézkedést már át is ültetett a gyakorlatba – illetve továbbiak jelenleg is megvalósítás alatt állnak

– mondta el Michael Ludwig, Bécs polgármestere.

A szén-dioxid-semlegesség egyik központi eleme az áram- és a hőszolgáltatás, valamint a közlekedés és a hulladékkezelés összekapcsolása.

A város mintegy 1,2 milliárd eurót fordít a megújuló energiaforrások kiépítésére, emellett pedig olyan „okos” megoldásokat is alkalmaz, mint a szennyvíztisztító telep leadott hőenergiájának felhasználása.

Ők a bécsi öko-fűnyírók: birkák legelik a pázsitot a Duna-szigeten
Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására. 

A „zero waste” mottó a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentését célozza. A konyhai hulladékot már most is a simmeringi erőműben hasznosítják és a keletkező gázzal fűtenek. Középtávon a tervek szerint a bioerőmű kapacitását megduplázzák, és így 900 háztartást tudnak majd ellátni vele.

Ahhoz, hogy csökkenteni tudják az autóval a városhatárig ingázók számát, Bécs a villamoshálózat városhatáron túli kibővítését tervezi, egészen Alsó-Ausztriáig, konkrétan Schwechatig vagy Groß-Enzersdorfig. Emellett az e-töltő állomások számát is szeretnék megduplázni, a cél, hogy 2.000 töltőpont álljon a bécsiek rendelkezésére. Így szeretnék növelni a városban az elektromobilitás arányát.

Robotméhvel tanulnak programozni a bécsi kisiskolások
Segítségével játékosan tehetik meg a kicsik az első lépéseiket a digitális világban.

A csomagból nem hiányozhat az új parkok és zöldterületek kialakítása sem, melyeknek nagy szerepe van a hőszigetek visszaszorításában. A „Fiatal bécsiek erdeje” nevet viselő faültetési akcióval minden évben egyre növelik a Wienerwald területét.

A kezdeményezés keretében eddig évente 10.000 fát ültettek a fiatalok. Bécs a városon belül pedig további 4.500 fát szeretne telepíteni a meglévő mintegy félmillió mellé.

Bécs-szerte 1.000 ivókút található, melyeket a következő hónapokban 100 új párakapuval és 100 mobil párásító berendezéssel egészítenek ki. Jó példa erre az Esterházypark hűsölő parkká való átalakítása is.

Kiemelt fotó: Bécs © Filmspektakel

Bámulatosnak ígérkezik Sir David Attenborough új filmje
A legendás műsorvezető 2021-ben nem akármilyen sorozattal tér vissza a képernyőre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik