Mozaik

Robotméhvel tanulnak programozni a bécsi kisiskolások

Segítségével játékosan tehetik meg a kicsik az első lépéseiket a digitális világban.

Bee-Bot a neve annak a programozható robotméhnek, amellyel a számítógépes gondolkodásra tanítják a bécsi óvodásokat és kisiskolásokat. A kis méhvel egy hónapig színesíthetik a foglalkozásokat a pedagógusok, akiket tippekkel és gyakorlati felhasználási ötletekkel is segítenek.

Mivel digitális társadalmunkban a számítógépes gondolkodás éppen olyan alapkompetencia, mint az írás, olvasás vagy számolás, a Wiener Bildungsserver egyesület és a Bécsi Könyvtárak Könyvtárpedagógiai Centruma digitális tananyagcsomagot fejlesztett ki, amely segítségével a bécsi kisdiákok játékosan tehetik meg első lépéseiket a digitális világban.

Robotkutya segíti a demenciában szenvedőket
Nagyon interaktív, csóválja a farkát, reagál, ha szólnak hozzá.

A csomag fő eleme egy programozható robotméh és két pálya, amelyek közül az egyiken Bécs nevezetességei láthatók, van továbbá számtalan kártya különböző képekkel és két kis könyvecske, amely a pedagógusoknak ad tippeket és ötleteket arra, hogy miként vethetik be a Bee-Bot-ot a tanórák során.

A robotméhet a hátán lévő nyilak segítségével lehet programozni, és például 40 különböző útvonalat lehet előre megadni, hogy miként juthat el egyik bécsi nevezetességtől a másikig.

Mivel a robotméh előre és hátra tud csak haladni, illetve megfordulni tud, a mozgássorozatok előzetes megtervezése során a gyerekek nemcsak a programozás alapjaival ismerkednek meg, de a térbeli és elemző gondolkodást valamint a problémamegoldást is gyakorolják.

Mindenkit lekörözött a biotermékekre alapozó bécsi iskolai menza
Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak.

A Bee-Bot-ot a pedagógusok maximum egy hónapra kölcsönözhetik ki – természetesen ingyen – a Könyvtárpedagógiai Centrumtól, jelenleg 25 ilyen digitális tananyagcsomag áll rendelkezésükre. Amennyiben pozitív fogadtatásra talál, a digitális tananyagcsomagot a gazdasággal és az iparral együttműködve tovább bővítik és a tanárok megfelelő felkészítése után minden oktatási intézményben bevezetik.

Kiemelt képünkön a programozható robotméh, a Bee-Bot – © PID / Votava

Lovas terápiával segítik az autista gyerekeket
Élményszerű oktatást kapnak naponta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik