Életmód

Biodinamikus preparátumokra alapozzák a gazdálkodást az újszentiváni farmiskolában

Tomisa Betti
Tomisa Betti
Nagy figyelmet szentelnek a hold aktuális állásának, s a földmunkákat ennek ismeretében határozzák meg.

Kálmán Ágota és Tar Polett közösen határozták el egy farmiskola és óvoda létrehozását Újszentivánon. Mindketten végigjárták a „Waldorf-utat”, és gyermekeiket is ebben a szellemiségben szeretnék nevelni. Arra gondoltak, hogy az első osztályt már az új helyen kezdhetik lányaik, s bár idén ez még nem sikerült, jövőre újra próbálkoznak.

Komposztvécé és sparhelt

Újszentivánon, a kiskertekben Köszler Zoltán, a szegedi Waldorf iskola osztálytanítója ajánlott fel egy területet a Vízöntő Farmiskola alapítóinak. A fiatalok néhány gyümölcsfa mellé hamar kialakítottak egy homokozót, egy komposzt vécét, és egy mezítlábas utat a gyerekeknek.

Került egy sparhelt is, így kint tudunk sütni-főzni. Fúrattunk egy kutat, építettünk egy gallykerítést, és az állatoknak is elkerítettünk egy rész. Szeretnénk egy kis tavat, egy nyári konyhát, egy kemencét építeni, és egy tetőt a homokozó fölé. Nagy álmunk, hogy legyen itt egy fedett hely, ahova behúzódhatunk az időjárás viszontagságai elől.

A négy alapelem

Tar Polették kertészeti módszere Rudolf Steiner szellemi kutatásain, a Kozmosz és a Föld kölcsönhatásának megfigyelésén alapszik. Nagy figyelmet szentelnek a hold aktuális állásának, s a földmunkákat ennek ismeretében határozzák meg. Maria Thun vetési kalendáriumából merítenek, a különleges naptár megadja a kerti teendők optimális idejét, annak függvényében, hogy egy csillagjegy milyen elemi minőséget képvisel.

Növekvő Hold idején a nedvesség a növények talaj feletti részébe tör, míg fogyó Holdnál visszahúzódik, ezért telihold előtt érdemes gyümölcsöt szedni a jobb eltarthatóság és a lédús termés céljából. Telihold után az ültetésnek kedvez a lefele ható erő, így a gyökerek jobban fejlődnek. A tűz jegyek a termésre, a levegő eleműek a virágra, a víz eleműek a levélzetre, a föld jegyűek a gyökérzetre hatnak. Nagy és nemes feladatnak érzem így művelni a földet, hiszen teremtő lényként megtalálhatom helyemet a világban. A kert egy kis Paradicsommá válhat, egy önálló organizmussá, melyben szerves egységben működik együtt ember, állat, növény és a Föld az éggel

– vallott kertészeti ars poeticájáról Polett.

Tehénszarvba töltve

A preparátumok természetes szerek, melyeket kis adagokban hígítva alkalmazunk a talajnál az életteliség, a növényeknél a növekedés és a minőség támogatására, az állatoknál pedig az egészség érdekében. A permetező preparátumok tehéntrágyából vagy kvarclisztből készülnek. Ezeket az anyagokat tehén szarvába töltve legalább fél évre elássák a földbe

– mesélte érdeklődésünkre Tar Polett, az újszentiváni Vízöntő Farmiskola alapítója, hozzáfűzte, Bátaszékről, Lóránt László fénygyökér termesztőtől kapták ajándékba a hasznos szereket.

A kvarcpreparátum a levélzet permetezőszere, “napfényt” adagolnak vele a növénynek. 10 liter vízbe egy borsószemnyi szert tesznek, majd egy teljes órán át keverik. A szer a vödör fenekén marad, a kisugárzását veszi fel a víz. A preparátumoknak a növényeken észrevehető a hatása, zöldebbek és egészségesebbek lesznek tőle, hatással vannak a talaj termékenységére, jobban fejlődnek a gyökerek, és a talajlakó szervezeteket is serkentik.

Seprűvel permeteznek

A humuszpreparátumot a hajnali órákban, a permetező anyagot alkonyatkor készítik. Mindkét esetben ép zománcú vödörbe vagy fadézsába – ezek hiányában műanyag vödörbe -, kézmeleg vízbe borsónyit tesznek a szerből. Legjobb az esővíz, de alkalmas a tiszta kútvíz, vagy ha más nincs, „pihentetett” csapvíz is.

Bottal 60 percig keverjük az anyagot a vízzel, a keverés irányát mindig változtatjuk. A kikevert szert 10 percig pihentetjük, majd lehetőleg egy órán belül kipermetezzük. Érdemes igyekezni, mert három óra múltán már semmi hatása nincs. Kiszóráskor akár egy kis seprűvel is dolgozhatunk

– ismertette a tudnivalókat Polett.

Jurtára gyűjtenek

Kálmán Ágota néhány hónapja a világhálón egy jó állapotú jurtára bukkant, ezt szeretnék megvásárolni, és felállítani a kertben, közösségi épületnek. Erre a jurtára gyűjtenek, a tervek szerint júniusban, a nyári táborukban már belakhatják a gyerekekkel.

A tábort idén augusztus 1-től 5-ig tartjuk a 3-8 éves korosztály számára, szeretnénk betekintést nyújtani számukra ebbe a természetközeli életmódba. Szervezzük a “Pici piacot” is, ahol minden hónap utolsó szombatján gazdát cserélhetnek a kézműves portékák, a háztáji termékek és a jó minőségű használt áruk

– említette.

Aki szeretné adománnyal támogatni a jurta megvásárlását, a Vízöntő Farmiskola és óvoda Újszentiván elnevezésű Facebook oldalon megtalálja az utaláshoz szükséges adatokat.

A cikkben látható fotókat Tomisa Betti készítette.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik