Életmód

Nyakunkon az allergia szezon-de tehetünk ellene (x)

Itt a nyár és megérkezett vele az allergia szezon is. Azonban van megoldás: számos egyszerű módszer létezik, mely kicsit könnyebbé teheti az allergiások életét ebben időszakban. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor egy megfelelő légtisztító használata is sokat segíthet a tünetek enyhítésében.  

A nyár sokaknak nemcsak az önfeledt strandolás évszaka. A különféle allergiák okozta kellemetlen tünetek – mint a tüsszögés az orrfolyás és orrdugulás vagy épp a könnyezés és kötőhártya-gyulladás sokak életét megkeseríti akár egészen késő őszig is. Egyes kutatások szerint a magyar lakosság akár 30 százaléka is szenvedhet a pollenallergia változatos tüneteitől, és bár talán a parlagfű allergiáról esik a legtöbb szó, de a lista szinte kifogyhatatlan: a különböző pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa is okozhat enyhébb vagy súlyosabb tüneteket az arra érzékenyeknek.

Allergia ellen tervezve

A Dyson légtisztítóit kettős szűrőrendszerrel vértezték fel: a HEPA H13 szűrő magába zárja az akár 0,3 mikron nagyságú részecskék 99,95%-át – az allergiát kiváltó részecskék általában 10 mikrométernél kisebbek- míg az aktívszén réteg eltávolítja a szagokat és gázokat, beleértve az illékony szerves vegyületeket (VOCs). A szennyeződések kiszivárgása ellen pedig nem csupán a szűrő rendelkezik teljesen zárt HEPA H13 szabvánnyal, hanem a készülék teljes egésze. Ez biztosítja, hogy ami egyszer a szűrőbe került az ott is maradjon.

Allergia szezonban a pihentető éjszakai alvás is kihívás lehet, pedig ez kulcsfontosságú a mindennapi jó közérzethez, és ahhoz is, hogy helytálljunk munkahelyünkön és magánéletünkben. A Dyson légtisztító készülékei kimondottan éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül képesek tisztítani akár éjszaka is a szoba levegőjét. Az erőteljes légmozgást létrehozó Air Multiplier™ technológia segítségével képesek megtisztítani az egész szoba levegőjét, biztosítva a tüsszögés és orrfolyás mentes napi életvitelt.

Házi praktikák is léteznek

Természetesen az allergia gyógyszerek vagy épp egy légtisztító berendezés beszerzése mellett is tehetünk azért, hogy csökkentsük kellemetlen tüneteinket:

  1. Vezessünk allergianaptárat! Hasznos lehet, ha számontartjuk, hogy mikor és hol tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket. Ennek segítségével olyan mintázatokra figyelhetünk fel, melyek a jövőben segíthetnek abban, hogy elkerüljük a tünetek rosszabbodását. Például, hogy melyik napszakban tanácsosabb inkább csukva tartani az ablakot vagy éppen bent maradni. Hasznosak a pollennaptárak is, melyek a különböző növények virágzását veszik sorra, napjainkban pedig már léteznek olyan weboldalak és alkalmazások is, melyek segítségével az aktuális pollen koncentrációról szerezhetünk információkat.
  2. Különösen fontos a tisztaság. Pollen szezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára. Az apró pollenszemcsék megtapadnak például háziállatunk mancsain és szőrén, így séta után mindenképp tisztítsuk meg ezeket. Szerencsés egy napi gyors „fenntartó” takarítást is bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bentre került szemcséket is eltávolítsuk.
  3. Teregessünk inkább bent. A kellemes tavaszi-nyári idő beköszöntével adja magát, hogy végre ne a lakásban, hanem kint a szabadban teregessük ki a kimosott ruhákat. Azonban a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsésebb ilyenkor bent, vagy ha lehetséges szárítógéppel megszárítani a kimosott ruhákat.
  4. Ügyeljünk a ruhákra, lakástextilekre is. A nap során kint viselt ruhánkat hazaérkezést követően szerencsés azonnal lecserélni, hogy ezzel se vigyük be otthonunkba a nap során megtapadt pollenszemcséket. Az ágyneműinket is cseréljük gyakrabban, mert ezen is megtapadhatnak az apró részecskék, melyek szellőztetés során, vagy akár hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda.
  5. A hajunkra is figyeljünk. Ne csak az ágyneműinket, hanem a hajunkat is gyakrabban mossuk, ugyanis napközben azon is megragadhat a pollen. Ajánlatos naponta hajat mosni a pollen intenzív időszakokban, így nem visszük be az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket és nyugodtabban aludhatunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik