Életmód

Beérett a csodabogyó Zselicszentpálon

Getty Images
Getty Images

Piros bogyóktól roskadoznak a som fák Tóth Péter zselicszenpáli birtokán, írja a sonline.hu.

A gazdálkodó a lapnak arról beszélt, 2013 őszén telepítették az ültetvényt, kerestek egy tájba illő, helyi körülményekhez alkalmazkodó növényt, és a választásuk a húsos somra esett. Hozzátette: ma már több mint két hektáros az ültetvény, és a som most fordult termőre. Hat-hét év kellett, mire az oltványból termő cserje lett.

Nem intenzíven termeszthető ez a gyümölcs, rettentően kézimunka igényes, valószínűleg ez az oka, hogy visszaszorult az elmúlt 50–100 évben. Korábban hazánkban is jelentős volt a termesztése, Törökországban és a Kaukázus térségében nagy mennyiségben foglalkoznak vele

– emelte ki Tóth Péter.

Megjegyezte, az aszályos idő a somnak sem kedvezett. Tavaly szeptemberben talajba telepített csepegtető rendszert szereltek be, így tudnak öntözni és ennek köszönhetően sikerült a gyümölcsöknek megfelelően fejlődniük. Jó termésre számítanak.

Getty Images

Hálókat húztak ki a bokrok alá az ültetvényen, erre potyognak az érett szemek. Másfél hónapig tart a somszüret, minden nap összeszedik a lehullott bogyókat. A munkából kiveszi a részét mindhárom gyerek és a szülők is.

A gyümölcs beltartalmi értékei alapján szuperélelmiszer, nagyon magas a vitamintartalma. Különösen gazdag C-vitaminban és flavonoidokban

– mondta el Tóth Péter.

A zselici termelő hozzátette: a húsos som sokféle módon feldolgozható, készítenek belőle lekvárt, szörpöt és új termékekkel is kísérleteznek.  Raknak el fagyasztva is és a gyümölcspépből aszalványt állítanak elő, a szárított magokat is felhasználják, a felesége és a kislánya ékszereket, karkötőket készít belőle.

Hitvallásunkká vált, hogy újra megteremtsük a som kultuszát, hiszen a megye neve, múltja összefügg a növénnyel és bízunk benne, hogy a zselici gasztronómia meghatározó részévé válik

– zárta a gondolatait.

Kapcsolódó
A gyümölcs, aminek olyan az íze, mint az eper és a málna kombinációja
Ázsiában kétezer éve termesztik és fogyasztják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik