Otthon készült vasárnapi ebéd

Így készítsünk tökéletes, gyümölcsös, gyógynövényes jégkockát

Egy-két egyszerű ötlettel látványos nyári italunk lehet. Csupán a jégkockákat kell egyedivé varázsolnunk.

Napjaink rekkenő hőségében mindenkinek jól jön egy hűsítő. Kis kreativitással nem csupán hideg italunk lehet, de egészséges és mutatós is. A titok a dekoratív jégkocka.

A nyár bővelkedik gyümölcsökben, így egy jégkockához is felhasználhatjuk a kertünkben talált kincseket, virágokat, gyógynövényeket.

Érdemes olyan gyümölcsöt választani, amely olvadás után is szalonképes. Ilyen a citrom, a fekete vagy piros ribizli, amit akár együtt is használhatunk, így izgalmasabb lesz a látvány. Az áfonya, a piszke is tartja magát fagyasztás után. A sort a kimagozott meggy és a cseresznye követi. Az eper és a málna olvadás után általában nem túl szép, emiatt kerülendő, vagy legalábbis érdemes tesztelni. Hasonló a helyzet a barackfélékkel, az almával és a körtével, ezek ugyanis hajlamosak megbarnulni.

Készíthető eleve ízesített jégkocka is, friss gyümölcspéppel, szörppel vagy már kész gyümölcslével. Az őszibaracklével készült jégkocka például remek kiegészítője a hideg fekete teának. Itt arra figyeljünk, hogy olyan ital mellé kínáljuk, amihez passzol.

A zöldfűszerek, virágok, gyógynövények is nagyon jól mutatnak, használjuk bátran mentaleveleket, citromfüvet vagy kerti zsályát, rozmaringot, esetleg bazsalikomot vagy a levendulát. Felhasználás előtt mindenképp mossuk meg, és egy kockába csak néhány levél kerüljön, így elkerülhetjük a levelek, szirmok sérülését.

Gyümölcsös, virágos jégkocka

Forraljunk fel egy vizet egy edényben, majd hagyjuk lehűlni. Ez azért fontos, mert így sokkal tisztább, üvegesebb lesz majd a jegünk. Ezt követően öntsük a vizet a jégtartóba. Válasszunk kedvünkre való gyümölcsöt: az eper, a málna, a meggy és a citrom is kitűnő választás lehet. Ha kell, hámozzuk meg és magozzuk ki, majd vágjuk apró darabokba, hogy beleférjenek a jégtartó egységeibe. Egyenként tegyük őket a helyükre, és hagyjuk, hogy a fölösleges víz kifolyjon. Végül helyezzük a jégkocka-tartót a mélyhűtőbe pár órára, és ha a víz megfagyott, akkor fogyaszthatjuk kedvenc hűsítő italunkhoz. Virágok, gyógynövények esetében is hasonlóan járjunk el, de nézzünk utána, mik az ehető virágok.

Csokis jégkocka

A csokoládéöntetet óvatosan folyassuk bele a lyukakba, de vigyázzunk, hogy ne csorduljon ki. Helyezzük a jégkészítőt óvatosan a fagyasztóba és minimum 2-3 óráig. Mikor kész, fogyaszthatjuk magában vagy kávéban, kakaóban, vaníliás tejben is.

Tipp

Bármilyen jégkockáról is legyen szó, a tartóból való kivétele nehézségeket okozhat. A legegyszerűbb, ha a műanyagot a két végén ellentétes irányban feszítjük, és ha reccsenést hallunk, akkor könnyebben kipottyannak a fagyott tömbök. Másik módszer, ha kemény felülethez ütjük a tartót, így lehet, hogy egyből kihullnak majd a jegek. A harmadik opció, ha a jégtartót fejjel lefelé tartjuk, és meleg vizet folyatunk az aljára. Érdemes egy tálat alátenni, hogy ne a mosogatóba essenek a hűsítő kockák.

Ezekkel a házi készítésű jégkockákkal, egy kis fantáziával látványos itallá varázsolhatunk egy egyszerű italt is, legyen szó jeges tea, ásványvíz vagy akár turmixról, koktélról. Egy ünnepi alkalom vagy egy vasárnapi ebéd kitűnő kiegészítője lehet.

Kapcsolódó
Készíts saját fűszerkockát, szeretni fogja az egész család
Kezdő háziasszonyok egyik legnagyobb sikerélménye lehet. Hajrá!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik