Életmód

Energiahatékony tetőtér: fél siker a tetőablak!

Az elmúlt hónapok az energiapiacot érintő változásai okán egyre többeket foglalkoztatnak az energiamegtakarítás hétköznapi módszerei. A „sok kicsi sokra megy” mondás szerint egy pillanatnyilag nagyobb értékűnek számító beruházás akár már rövid távon is jelenthet megtakarítást. Az ablakok, tetőablakok és más nyílászárók nyári árnyékolása az egyik módszer, amelyről érdemes szót ejteni. Az alábbiakban a Roto tetőablak-gyártó szakértői tanácsait foglaltuk össze.

Sokan a légkondicionáló készülékekben érzik az egyetlen megoldást a nyári hőség ellen, ami azonban jelentős költségekkel járt eddig is, különösen azzal jár majd a jövőben. Holott kis utánajárással nagy eséllyel találhatunk olyan megoldásokat, amelyek segítségével ez a költség kordában tartható. Ugyanis az ismert összefüggés szerint 1Co-kal lehűteni a lakóteret többszörös energiába kerül, mint ugyanennyivel felmelegíteni. Levonva tehát a következtetést: nem mindegy, hogy a klímaberendezésnek – nagy energiamennyiséget felhasználva – hány Co-ról kell lehűtenie a teret. Kérdés, hogy milyen eszközökkel élhetünk ennek a mennyiségnek a csökkentése érdekében? Vegyük sorra a befolyásoló tényezőket és a lehetőségeket, jelen esetben a földszinti helyiségeknél sokkal inkább érintett tetőtérben.

A hőszigetelés minőségének fontossága – főleg nyáron – keveseknek jut eszébe.

Hideg időben sokkal feltűnőbb tud lenni ennek hiánya, korszerűtlensége, holott a nyári meleg elleni védelemben is van szerepe. Bár a beltéri helyiségek felmelegedése leginkább a szerkezetek hőszigeteltségén múlik, milyen egyéb opciónk vannak, ha nem kivitelezhető adott időben a teljes tetőtér szigetelésének felújítása. Első körben a tetőablakokra felszerelhető kiegészítők azok, amikkel érdemes felvenni a harcot a beáramló nyári meleggel. Vizsgáljuk meg a témát részletesebben.

A legnagyobb különbséget a hővédő funkcióval ellátott külső rolókkal és redőnyökkel lehet elérni. A Roto tetőablak üzletágának értékesítési vezetője, Hargitai Zsolt felhívja a figyelmet arra, hogy egy szakszerűen beépített, jó minőségű nyílászáró nyújtja a legoptimálisabb eredményt, ám „éppen a forró nyár közepén elég is lenne erről a nem feltétlenül filléres beruházásról döntést hozni, most úgy tűnik, nem csupán emiatt kezdenek a nyílászárókon elhelyezhető hővédő kiegészítők egyre népszerűbbek lenni.” Ráadásul míg a hővédő roló – amely abban segít, hogy nyáron a napfényt még az ablaküveg felmelegítése előtt megszűrje – a felmelegedés elleni védelmet nyújtja csupán, addig a hővédő redőnyök hasznunkra válhatnak a téli időszakban is, tekintve, hogy ellenállóbbak a szél, csapadék és záródásuk miatt a hideggel szemben is. Felsoroltak miatt pedig segíthetik a téli fűtés hatékonyságát is.

Hővédelem kívülről, fényszabályozás a szobában

A kintről érkező napsugarak ellen logikusan akkor érdemes védekezni, amikor azok még nem érik közvetlenül el az üvegfelületet, tehát a melegedést blokkolnunk szükséges. Erre a feladatra a fent említett redőnyök és speciális műanyagborítással bevont, sűrű szövésű külső rolók a legalkalmasabbak, hiszen útját állják az ún. „melegházhatás” kialakulásának.

A belső kiegészítők rendeltetése egy fokkal eltérőbb: elsődleges dolguk az árnyékolás és fényzárás, mintsem a hőmérséklet-szabályozás, bár ez utóbbihoz extra segítségként hozzá tudnak járul. Mégis, amennyiben a fény kizárása vagy a meleg szabályozása a célunk, úgy a beltéri és kültéri kiegészítők kombinálása nyújtja a legjobb hatást.

Távirányítható okos megoldások

Fentieket akár okos kiegészítőkkel is felvértezhetjük: a Roto kínálatában nem csak távirányítható megoldások, de érzékelőkkel ellátott termékek is megtalálhatók. „A Roto tetőablakokhoz kínált hő- és fényvédő eszközök és az azokat komfortossá tevő okos eszközök hasonló minőségűek, mint maguk a tetőablakok. De sokszor nem a termék a kulcs, hanem a beépítés, amelyben a Roto weboldalán megtalálható, a cég által kiképzett szakemberek jelentik a kulcsot.” Ezeknek az esetében szintén nem érdemes tartani a kompatibilitástól, a közvetlen áramellátásról, hiszen az okos kiegészítők működése áram nélkül, egy szolár-modul által is biztosított.

Láthatjuk tehát, hogy a tetőablakra szerelhető kiegészítők, továbbá azok kombinációi is lehetnek hatékonyak, hosszútávon pedig megtérülő beruházások. Ugyanakkor fontos, hogy ismerjük saját otthonunk gyenge pontjait, tájékozódjunk, hogy a lehető legmegfelelőbb, igényeinkhez leginkább passzoló redőny, árnyékolót, rolót válasszuk.

Képek és bővebb információ a Roto kiegészítőiről és tetőablakairól

 

 

 

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik