Életmód

Tévhit, hogy összeöntik a szelektívet a kommunális hulladékkal

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

Heves megye számos településén lehet az önkormányzatoknál jelentkezni a szelektív kukákért, de valamiért sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, írja a heol.hu.

Mint írták, a megye északi részén 33 településen a Parádsasvártól Pétervásárán át Nagyvisnyóig szolgáltató PEVIK Nonprofit Kft. körülbelül 12 ezer háztartásból álló ügyfélkörének jelentős része, 3-4000 háztartás ezidáig nem igényelt sárga kukát, de a lehetőség továbbra is adott.

Eged István Renátó, a PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, a cég minden második héten üríti ezeket az edényzeteket. Kiemelte: tévhit, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék végül ugyanoda kerül, mint a vegyes, kommunális hulladék.

A szelektív hulladékot külön gyűjtőjárat szedi össze, és bár az adott jármű ugyanúgy néz ki, mint a kommunális hulladékot gyűjtő, ettől függetlenül az adott napon az a járat kizárólag a szelektív hulladékot gyűjti és szállítja. Ez nem keveredik össze a kommunális hulladékkal, hanem Egerben egy másik létesítménybe szállítjuk, ahol gépi és kézi munkával szétválogatjuk, bálázzuk, majd újrahasznosító partnereknek értékesítjük

– fogalmazott.

Megjegyezte, fontos tudni, hogy a sárga kukákban együtt gyűjthető a műanyag-, papír- és fémhulladék, ugyanakkor ez csak a csomagolási, vagy ahhoz hasonló hulladékra vonatkozik. Tehát a sárga kukába dobhatjuk a műanyag flakonokat, palackokat, zacskókat és fóliákat, az újságpapírt és a kartondobozokat, valamint a fémből készült italos dobozokat. Ugyanakkor például egy vödröt, széket, játékot, háztartási eszközt nem helyezhetünk a szelektív hulladék közé.

Megjegyezte azt is, fontos, hogy ehetőség szerint minél kevesebb szennyeződés, ételmaradék maradhat a hulladékon: például egy zsírral átitatott élelmiszertároló doboz már nem biztos, hogy újrahasznosítható.

Kapcsolódó
A jövő elkezdődött, ezzel a 7 tökéletes praktikával segíthetjük gyermekeinket
A konyhában való segítség például jó módja annak, hogy megtudjuk, honnan származik az étel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik