Mozaik

Élelmiszerhulladékból és algából készült biobőr

Divya Verma
Divya Verma
A Kudarat vízálló, komposztálható, antimikrobiális és jó szakítószilárdsággal rendelkezik.

Élelmiszerhulladékból és algákból készült fenntartható biobőr – írta a Greendex.

Kapcsolódó
Így készül vadfűből környezetbarát szívószál
Az ökotudatos megoldással tengeri teknősök ezreinek életét menthetik meg.

Szerte a nagyvilágban kísérleteznek az anyagok újrahasznosításával, és az élelmiszer pazarlás megállításához hozzájáruló technológiák bevezetésével. Indiában most két legyet ütöttek egy csapásra. Alga, élelmiszer- és rosthulladék felhasználásával hozott létre szintetizált bőrt Divya Verma indiai tervező, aki Kudaratnak nevezte el a különleges anyagot.

A feltatálót korábban sokat foglalkoztatta, hogy az élelmiszerhulladék hogyan kerül a szeméttelepekre, hogyan rothad el és bocsát ki káros üvegházhatású gázokat. Ez a gondolatmenet vezérelte, amikor megalkotta a biobőrt.

Divya Verma

A Kudarat természetes rosthulladékból készül, amelyet algákból származó biopolimerek és természetes vízszigetelő anyagok kötnek össze. A biobőr lapokat zöldséghéjból, dióhéjból, faforgácsból, rózsából és körömvirágból származó természetes színekkel festik meg.

A speciáli bőrnek minimális az anyagszükséglete, és nem vezet káros szén-dioxid-kibocsátáshoz. Nem tartalmaz vegyszereket, energiatakarékos. és az előállításához is alacsonyabb hőmérsékletre van szükség. A szintetikus biobőr tetszetős és tartós, akár az állati bőr, mindezek mellett hulladékként néhány hét alatt természetes módon lebomlik, miközben nem keletkezik káros anyag.

Kapcsolódó
Miért olyan rossz az egyébként csodás pálmaolaj?
Édességek, margarin, samponok, kenőanyagok… Hogy mi a közös bennük? Egyik összetevőjük, a pálmaolaj! Mit kell tudni a pálmaolajról? Tényleg olyan rossz?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik