Mozaik

Brutálisan szennyezték a levegőt a nyári erdőtüzek

Pixabay
Pixabay
Az Unióban és az Egyesült Királyságban pusztító erdő- és bozóttüzekből származó szén-dioxid-kibocsátás 2007 óta idén nyáron volt a legmagasabb.

Az unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus jelentése szerint az Európát perzselő augusztusi hőhullám, valamint az elhúzódó száraz időjárási körülmények együttesen fokozták a bozót- és erdőtüzek kialakulásának veszélyét, főként Délnyugat-Franciaország és az Ibériai-félsziget több régiójában – adta közre az Európai Bizottság jelentését az MTI.

A Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az erdő- és bozóttüzek a nyári hónapokban – június 4. és szeptember 3. között – összesen 508 260 hektárt égettek fel Európában, szemben a 2006 és 2021 között feljegyzett 215 548 hektáros átlaggal. Az év elejétől szeptember 3-ig tartó időszakban leégett európai erdőterületek több mint 750 ezer hektárt tesznek ki, amíg ez az arány 2006 és 2021 között alig haladta meg átlagosan a 260 ezer hektárt.

A Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat (CAMS) globális tűzeset-asszimilációs rendszerének (GFAS) adatai szerint idén jelentősen növekedett az erdő- és bozóttüzekből származó füstkibocsátás, a széngázok felszabadulása és a szálló por mennyisége.

Az EU-ban és az Egyesült Királyságban az erdő- és bozóttüzek mintegy 6,4 megatonna szén-dioxidot termeltek, ami 2007 óta a legmagasabb szint.

Az adatok azt mutatják, hogy 2003 óta Franciaországban és Spanyolországban jegyezték fel idén június és augusztus között a legmagasabb szén-dioxid-kibocsátást  Európában.

Mint megjegyezték, Európa más régióiban, köztük Szlovéniában, Csehországban, Magyarországon és Németországban is jelentős erdőtüzek voltak. Németországban a felégett terület 4293 hektárt tett ki, ami majdnem kétszerese a korábban feljegyzett 2437 hektáros legnagyobb átlagos területnek – tette hozzá jelentésében az Európai Bizottság.

Kapcsolódó
Hatalmas tűz pusztított több száz hektáron a Hortobágyon
Hat város tűzoltói vettek részt az oltásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik