Mozaik

Megkerüli a Földet az ausztráliai tüzek füstje

Földünk egészének időjárását károsan befolyásolhatja az Ausztráliában tomboló tűzvész.

Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja a Földet, és vissza fog térni az ország fölé az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatóinak figyelmeztetése szerint, írja az MTI.

Műholdfelvételek segítségével a NASA szakemberei december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából felszálló füst és aeroszolok terjedését. Január 8-ig a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő, áll a NASA Goddard Központjának közleményében.

Fotó: MTI/AAP/Steven Saphore

Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést okoz, sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat is, idézte a NASA legújabb közleményét a CNN hírportálja.

A perzselő hőség páratlan körülményei és a térséget uraló szárazság együttes hatására szokatlanul nagyszámú tűzviharfelhő keletkezett. Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon

– írták a kutatók.

Fotó: MTI/AAP/Mick Tsikas

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig mintegy 28 ember életét követelték, és kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

Juhnyájat mentett meg a tűzvésztől egy pásztorkutya Ausztráliában
Patsy az internet új hőse, aki életét kockáztatva segítette gazdáját.
Olvasói sztorik