Mozaik

Kolibrit formázó virágcsoda nyílik Ausztrália homokdűnéin

Az ausztráliai pillangósvirágú cserje szirmai megszólalásig hasonlítanak a trópusi madarakra.

Az internet tele van lenyűgöző fényképekkel, melyek csodálatos tájakat, különleges élőlényeket, vagy szokatlan, ritka jelenségeket örökítenek meg. Az egyik közösségi oldalon a napokban egy különös fotó bukkant fel, mely egy igazán érdekes virágot ábrázol – írta a Bored Panda.

A különös megjelenésű növény az Észak-Ausztrália homokkal borított területein élő Crotalaria cunninghamii, más néven zöld madárvirág. A páratlan virágszirmokat nevelő szárazságtűrő cserje latin nevét Allan Cunningham 19. századi angol botanikusról kapta.

A zöld madárvirág – Fotó flickr.com

A kolibrit idéző zöld madárvirág egy pillangósvirágú növény, mely akár három méter magasra is nőhet. Az évelő cserje szőrös ágainak végén ülnek különleges alakú, zöld csíkos mintázatú virágai. A pillangósvirágú borsóféle növény magdobozai 5 centiméter hosszúak, ezekben – a zöldborsóhoz hasonlóan – sorban helyezkednek el gömbölyű magjai.

A zöld madárvirág – Fotó: flickr.com

A kolibrikhoz szinte megszólalásig hasonlító zöld madárvirág az ausztráliai strandok mentén, a homokdűnéken virágzik, a mulga bennszülöttek évezredek óta gyógynövényként ismerik, szemfertőzések kezelésére használják.

190 éve láttak ilyen orchideát a Mecsekben
Ritka védett növényekre bukkantak a szakemberek.

Kiemelt kép: Reddit/OctopusPrime

Olvasói sztorik