Kertünk-Portánk

Útszélekről mentett különleges ligeti zsályák egy gencsapáti kert díszei

A minap egy különleges rózsaszínű példánnyal gyarapodott Retkes András gencsapáti kerti gyűjteménye.

Míg mások szép formájú kavicsokat vagy sörös dobozokat gyűjtenek, a Gencsapátiban élő Retkes Andrásnak a vadon élő, nem nemesített, különleges színű ligeti zsálya (Salvia nemorosa, más néven Szent-Ilona füve) a nagy kedvence. András dísznövénykertészként sokat jön-megy az országban, ha útszélén, virágzás idején meglát egy-egy érdekesebb színű, nem szokványos lila ligeti zsályát, biztos, hogy lelassít. Neki erre a vadon növő, elég igénytelen, mégis csodaszép vadvirágra állt rá a szeme.

Úgy kezdődött, hogy édesapám, aki dísznövénykertészként növénynemesítéssel is foglalkozott, egyszer talált egy vadon növő ligeti zsályát, aminek a szirmai eltorzultak. Döbbenetesen másként nézett ki, mint egy normál példány. Begyűjtötte, de idővel ez elveszett. Egyszer aztán, évekkel később Vép határában (Szombathelytől 10 km-re) én is találtam egy nagyon hasonlót ugyanebből az eltorzult szirmú példányból – ez lett az első Salvia nemorosám, amit azóta is őrizgetek.

– mondta el érdeklődésünkre.

Utazásai során, ha valami igazán különleges színű ligeti zsályára bukkan, azt gyökerestül begyűjti, vagy legközelebb, ha arra jár – akár egy vagy két év múlva is – virágzás idején kiássa, majd hazaviszi.

Megvan, milyen szempontokat figyel, nem minden ligeti zsályát gyűjti be

Egészen különböző helyekről sikerült már legalább 10-féle, vadon növő mutáns kuriózumot összeszednie, például Nemesbőd felé Szombathelyről az árokpartról, vagy épp Borsodgeszt határából… Az egészem mély lila példányoktól kezdve sokféle vadon nőtt példánya van.

(fotó: Mórotz Eszter)

A most kiásott, nem mindennapi, rózsaszín zsályát András évek óta kerülgette

Legalább négy-öt éve vette észre az M1-es autópálya szélén, az árokparton ezt az egyedi rózsaszín színűt. A vadon növő ligeti zsálya ugyanis jellemzően lila, ezért is számít különlegesnek a természetben egy rózsaszín példány:

Kiszedés után

András évek óta szerette volna begyűjteni, de mindig közbejött valami, leginkább az, hogy amikor virágzása idején épp arra járt, és lett volna ideje kiásni, már rendre lekaszálták.

Időközben a véletlen is úgy hozta, hogy az M1-esen, pont arra a részre, ahol a saviát is megpillantottam, egy leállósávot építettek az autópálya szélére. Így egyszerűbbnek tűnt a megállás. Tavaly, virágzás idején elterveztem mindent, megfelelő eszközökkel is készültem… Hát nem ott állt egy rendőrkocsi?! Épp valakit igazoltattak. Mit tehetsz ilyenkor? Továbbsuhansz, és vársz még egy évet…

– említette.

Néhány napja végre szerencsével járt, sikerült kiásnia a rózsaszínt salviát, amit azóta már haza is vitt.

Virágja vázába került, a növényt gyökerestül a gyűjtemény többi példánya mellé ültette. Az otthoniak pedig – teszi hozzá András – , épp most kezdenek virágozni:

Szerencsésen idén még nem fektette le őket sem a sok eső, sem a szél. Úgyhogy szépek lesznek:)”

– mondta büszkén.

Az is hozzátartozik, hogy nagyobb kertészeti árudákban már kaphatóak nem csak lila, hanem fehér vagy rózsaszín virágú ligeti zsályák. András is vásárolt már fajtákat árudákban, azok is szépek ( és szinte biztosra veszi, hogy vadon begyűjtött példányok leszármazottai.) Csak mások gyűjtötték be, és adtak neki fajtanevet. Az ő salviáinak saját, személyes kis élettörténetei vannak. Az egyiket például – ma is emlékszik – akkor látta meg, amikor épp a körzeti orvoshoz vitte a kislányát…

Ne keverjük a ligeti zsályát a mezeivel!

Pedig első pillantásra nagyon hasonlít a ligeti a mezei zsályához, annak halványabb virágú változatának tűnhet. A ligeti azonban kevésbé termetes, szögletes, négy élű szára is vékonyabb. Virágai kisebbek, nem sötét ibolya lilák, világosabbnak tűnnek. A száron párosával állnak. Termése makkocska. Rétek, legelők, kaszálók virága, mely májustól akár október elejéig is virít.

A zsályák nemzetségébe egyébként vagy 700-900 faj tartozik, melyek között évelő és egyéves lágy szárú növények, cserjék is megtalálhatóak. A dísznövényként használt fajokra általában a Salvia néven hivatkoznak.

Most nyílik pontosan

Nem véletlenül hívták régen Szent-Ilona füvének

A zsályát gyógynövényként is sokan ismerik, a teljesség igénye nélkül: antibiotikus hatású, gyulladás gátló, szájbetegségek kezelésére, bélhurut, idegerősítő, alacsony vérnyomás kezelésére használhatjuk. Nagyon jó méhlegelő. Szilakerti növénynek is kitűnő.

Kiemelt kép: Mórotz Eszter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik