Virágzó vidékünk

Virágba borultak a bókoló zsályák – Néhány száz tő van belőlük az országban

Alig néhány 100 tő körüli az állománya.

Hazánk nagyon gazdag vadvirágokban, melynek látványa lenyűgözi a természetbarát túrázókat. Télutótól kezdődően folyamatosan nyílnak az erdők-mezők virágai: kezdte a hóvirág, majd következett a tőzike, később a bükki boldogasszony papucsa, a mocsári nőszirom, a nárcisz, a kökörcsin, a rododendron és a hármaslevelű szellőrózsa is.

Magyarországon kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatunk bókoló zsályát. A fokozottan védett növény most van teljes virágzásban – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Bókoló zsálya

A bókoló zsálya, vagy más néven kónya zsálya általában május közepén virágzik, majd egy hónap elteltével magot érlel. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a magszórás után, július közepén kaszálást végeznek az érintett területeken. A fokozottan védett növény magassága gyakran az egy métert is eléri. Ismertek a ligeti zsályával alkotott hibridjei is, melyek szintén előfordulnak az élőhelyeken.

A bókoló zsálya termőhelyeinek többsége Békés megyében található

Fotó: Wikimedia Commons

Két természetes élőhelyen vannak jelentősebb populációi: az Orosháza mellett fekvő Tatársánci ősgyepben (ez a KMNP területe), valamint Kondoroson, a 44-es főút mezsgyéjében, amely egy helyi jelentőségű védett természeti terület. Tatársáncon mintegy 100 tő körüli az állomány, amelyet a puffer területen végzett magvetéssel sikerült növelni. Kondoroson a löszmezsgyében található 60 töves bókoló zsálya állományt a puffer területen végzett magvetéssel 600 tőre növelték.

 Telepített állományok

A fentieken kívül két helyen telepített állományok is vannak, melyeket 1998-2000 között, magvetéssel hoztak létre a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az egyik ilyen helyszín a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, Ecsegfalva mellett, az Ördögsáncon található, a másik pedig Csongrád megyében, a Csanádi pusztákhoz tartozó Királyhegyesi-pusztán, Csanádpalota határában, egy visszagyepesedő löszparlagon.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik