Mozaik

14 bámulatos helyszín, ahol a Trónok harcát forgatták

Ezeket a helyszíneket látva nem tudjuk eldönteni: a fikció vagy a valóság varázslatosabb.

Hatalmas várakozás előzte meg a Trónok harca befejező évadának az érkezését áprilisban. De hol is játszódik ez az epikus sorozat? Ha valaki esetleg kedvet kapna, hogy Daenerys vagy Havas Jon nyomában járjon, a tévé elől felkelve, egészségesebb verzióban is megteheti.

1. Deres

A történet Deresben indul, és igazi epikus műként a vég kezdete ugyancsak ott talál a szereplőkre, és ránk, nézőkre. De hol is keressük Derest a való életben?

Észak-Írország, azon belül is, Castle Ward adta a helyszínt a híres Stark-birtoknak és az északi jelenetek jó részének.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shameed Hosein (@shameedh) által megosztott bejegyzés, Ápr 28., 2019, időpont: 12:46 (PDT időzóna szerint)

2. Királyi út

A történet során Királyvárba, a Hét Királyság fellegvárába vezet a szereplők útja több ízben. A Királyi út vagy Kingsroad pedig a valóságban is legalább olyan sejtelmes, mint a sorozatban. A Dark Hedges, azaz Sötét Sövény becenévre hallgató fasor Ballymoney településének közelében található Észak-Írországban.

iStock

3. Királyvár

Királyvár a saga egyik csomópontja, a Hét Királyság fővárosa, ahol a vastrón is áll, amiért a harc folyik, immár nyolcadik évada. Itt zajlott az ikonikus Fekete vízi csata, és itt lehettünk a tanúi, amint Baleor szentélye látványosan a levegőbe repült. A robbanás következtében számos hősi és szimpatikus szereplő életét vesztette, többek között Margaery Tyrell is. A sorozatban is gyönyörű színtérnek nem kevésbé gyönyörű helyszín ad otthont, méghozzá a horvátországi Dubrovnik.

iStock

4. Yunkai

Megvan a jelenet, amikor Dany a sárkányaival fenyegeti a várost, és annak öntelt államférfiai végül meghátrálni kényszerülnek? Nem máshol vették ezt fel, mint Aït Benhaddou városában, Marokkóban. Yunkai, más néven a Sárga Város, a városállam, amely a sorozat szerint a Rabszolga-öbölben található, és amelyet Daenerys felszabadít.

A való életben az Aït Benhaddou néven ismert 17. századi város az UNESCO Világörökség része, Marrakes és a Szahara között található, a film óta az egyik legfelkapottabb turistalátványosság a térségben, és egyben a Szahara kapuja is.

iStock

5. Astapor

Marokkó egy másik részén, Szavíra (Essaouira) ősi településén is forgattak néhány jelenetet. Ez a hely keltette életre a rabszolgatartó várost, Astaport. Szavíra az Atlanti-óceán partján fekszik, mind élőben, mind a filmvásznon legjellegzetesebbek erődített falai, ám Astaporral ellentétben a marokkói város békés atmoszférájáról, kellemes hangulatáról híres.

Fotó: pixabay.com

6. Az Öröm tornya

Kulcsszerepet játszik Lyanna Stark és a trónörökös történetében. Itt szüli meg ugyanis a Vastrón jogos örökösét Lyanna, Ned Stark húga. Nem más ő, mint Aegon Targaryen, aki egészen mostanáig Havas Jonnak tudta magát. A helyszín pedig a spanyolországi Castillo de Zafra (Zafra-vár).

iStock

7. Zúgó

Catelyn Stark Tully lányként Zúgóban töltötte gyerekkorát. Több szép jelenetet is végigkövethettünk itt, és kevésbé szépeket is Arya és a Véreb vándorlása során. A helyszín felderítéséhez pedig nem is kell messzire utaznunk, hisz itt van a szomszédban: Horvátországban a Krka Nemzeti Park.

iStock

8. A melegvízű barlang

Havas Jon szerelme a vad lánnyal, Ygrittel a falon túli király birodalmában, ott is egy csodaszép barlangban teljesedett be. Ez a hely a való életben a Mývatn tó közelében fekvő kis vulkáni barlang, a Grjótagjá, ahol a tavaszi vízhőmérséklet 37 Celsius fokig emelkedhet.

Az Izland északkeleti részén megbúvó kis földalatti barlang a sorozat előtt is népszerű volt, de a nevezetes jelenet óta igencsak megnőtt a turistaforgalma, ahogy a többi izlandi forgatási helyszínnek is.

További érdekesség, hogy a sorozatbéli szerelem a valóságban is szárba szökkent, azóta a színészek férj és feleség.

iStock

9. Keleti őrség

Az Éjjeli Őrség szolgálattételének egyik fontos színtere. A valóságban pedig az izlandi Reynisfjara, Vík falu homokos strandja a vár keleti részének székhelye, ahol a jégmonolit találkozik a tengerrel. Nem ez az első alkalom, hogy a strand egy filmben, vagy más alkotásban jelent meg. A Star Warsban az Eadu bolygó helyszíneként szolgált.

Fotó: pixabay.com

10. A Falon túli király birodalma

A vadak birodalma ez, ahol a Mások először felbukkannak. Ide csak az Éjjeli Őrség bátor katonái járnak ki, őrjáratokat tartanak, aztán pedig visszavonulnak a Fekete Erődbe vagy a Falra. A Falba mágiát szőttek, így azon nem jutnak át a gonosz erők, az tartja őket távol a birodalmon belüli északtól és Derestől. De a tél megérkezett, az Éjkirály pedig a feltámasztott sárkánnyal a Falat is lerombolja, már nincs, ami a Holtak seregének az útját állja.

Ez a varázslatos, mesebeli, rideg, mégis gyönyörű hely pedig nem másutt van, mint Izlandon. A szigetország déli részén található Európa legnagyobb, míg a világ harmadik legnagyobb gleccsere, a Vatnajökull. A holtak jeleneteinek leggyakoribb színhelye.

iStock

11. Vas szigetek

A második évadban a Greyjoy-ok rideg, sziklákkal határolt kikötőjének Észak-Írországban találtak megfelelő forgatási helyszínt, méghozzá Ballintoy apró településén. Ez szolgál a sorozatban a Pyke szigetén található Úrikikötő színteréül. Az ország partvidékét persze nemcsak a Trónok harca rajongóinak érdemes meglátogatni; a sziklás, meredek partok, égszínkék tenger és zöld mezők minden utazót lenyűgöznek.

iStock

12. Vaes Dothrak

Az Észak-Írországban található Mourne-hegység egy része, Sandy Brae keltette életre a sorozatban a nomád dothraki nép városát, Vaes Dothrak-ot. A néhol kietlen, mégis gyönyörű táj gránit kőzeteivel tökéletes helyszínéül szolgált a felvett jeleneteknek. A vidék ösvényein haladt végig a vad horda, és érkezett meg a dothraki központba. A Mourne-hegység különleges vidéke másokra is inspiráló hatással volt, megihlette C.S. Lewis világhírű írót, aki a táj által inspirálva alkotta meg leghíresebb regénysorozata, a Narnia Krónikái világát.

iStock

13. Égikert

Castillo de Almodóvar del Río, Spanyolország.

A spanyol kastélyok egyike, amelyet a hetedik évadban figyelhettünk meg, a Tyrell család erőssége. Córdoba városától húsz kilométerre fekszik.

Fotó: Lars Stuifbergen – unsplash.com

14. Dorne vízi kertjei

A szintén Spanyolországban, Sevillában található Alcazar palotáját a dorne-iak gyönyörű palotájaként láthatjuk viszont a sorozatban. Filmes helyszínként nagy múltra tekint vissza, az 1962-es Arábiai Lawrence egyes jelenetei is itt játszódtak.

iStock

A sorozat helyszínei tehát nemcsak a filmvásznon csodásak, de a színtérül szolgáló valóságos helyszínek legalább olyan elragadóak, ha nem szebbek, mint a számítógépes grafikával kicsit megvariált képsorokon látható helyek. Egy biztos: bármelyiket is keressük fel a tizennégy helyszín közül, biztos, hogy egyik sem fog csalódást okozni.

Mesebeli erdők magasodnak az Őrségben
A talajt a növényi élet egyik legegyszerűbb formáját jelentő mohák uralják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik