Mozaik

Teljesen eltűnhetnek a Földről a bájos koala-macik

Az állatvédők állítása szerint a vadon élő koalák száma annyira lecsökkent, hogy az állat funkcionálisan kihaltnak tekinthető, írja a BBC.

Az ausztrál Koala Alapítvány adatai alapján 80 000 koala él még a vadonban. És bár ez a szám elsőre talán nem tűnik kevésnek, de az alapítvány kifejtette, hogy ennyi koala már nem képes új generáció létrehozására.

Akkor tekintenek funkcionálisan kihaltnak egy fajt, ha már csak maroknyi egyede létezik, amelyek már nem képesek szaporodni, növekedni, mert rossz az egészségi állapotuk, túl idősek, túl nagy területen, túlságosan ritkán helyezkednek el. Ez azt is eredményezi, hogy már nem játszanak fontos szerepet az ökoszisztémában, a faj egyedszámainak csökkenése pedig meghaladja a szaporodásukat, ami miatt a populáció életképtelenné válik.

Élőhelyük tömeges pusztítása vezetett többek között ahhoz, hogy a vadon élő koalák genetikai sokfélesége mára elenyésző. A beltenyészet révén még érzékenyebbé váltak a különféle betegségekre és a klímaváltozásra.

Fotó: flickr/Clint Godwin

Ráadásul az autók és a kutyák is több mint 4000 koala pusztulását okozzák éves szinten.

Igaz, hogy még él 80 000 koala Ausztráliában, de korábban ez a szám jóval magasabb volt.

Elrettentésül egy adat: 1890 és 1927 között 8 millió egyedet öltek meg selymes bundájáért, amit aztán Londonba szállítottak.

2010 óta pedig 128-ról 41-re csökkent előfordulási területeiknek a száma.

Vajon megmenthetőek még ezek a bájos kis állatok? Az állatvédők felhívták az ausztrál kormány és Scott Morrison miniszterelnök figyelmét a sürgető problémára és a gyors cselekvésre, miszerint a koalák élőhelyét fokozottan védeni kell, így talán még megállítható a kétségbeejtő folyamat.

Kiemelt kép: flickr/Eugenijus Mockaitis

Kihalástól veszélyeztetett vadmacskák után kutatnak Gemencen
A kistestű ragadozók száma vészesen megfogyatkozott a Duna árterében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik