Mozaik

78 év után először láttak kékszemű galambocska fiókát

Marcelo Lisita környezetvédő-madarász 78 év után az első ember volt a Földön, aki találkozott egy kékszemű galambocska fiókával, írja honlapján a madaraknak és élőhelyüknek természetvédelmével foglalkozó BirdLife International nemzetközi szervezet.

A férfi felfedezése rendkívüli annak tudatában, hogy sokáig azt hitték, a faj kihalt. 1941 és 2015 között soha senki nem látott bizonyítottan kékszemű galambocskát a bolygón, hiába indítottak több expedíciót is az élőhelyükön. Az illetékes szervek már-már készen álltak a kihalttá nyilvánítására, amikor négy évvel ezelőtt Rafael Bessa a brazíliai szavannán meghallotta a csiripelésüket.

Azóta a SAVE Brasil, a BirdLife International partnere azon dolgozik, hogy sikerüljön helyreállítani a faj populációját.

2018 januárjában a szervezet megvásárolta a földterületet, ahol a madár ismét feltűnt. Még ugyanebben az évben Minas Gerais állam kormánya hivatalosan is védelem alá helyezte a szóban forgó 89 ezer hektárt. Ekkortájt 15 ismert példánya volt a kékszemű galambocskának a vadonban, amiből először 1823 és 1825 között gyűjtöttek ötöt a Földön.

2019 márciusában aztán újabb négy egyedet találtak belőlük nagyjából öt kilométerre onnan, ahol felfedezték őket. Az új madarakkal együtt 19 kékszemű galambocska élt biztosan a világon, de most gyarapodott a számuk.

Marcelo Lisita épp a napi kötelező körét tette meg a parkban, amikor megpillantott egy fiókát, amire 1941 óta nem volt példa.

Nagyon izgalmas felfedezés ez, mivel a faj nehezen szaporodik és nagyon sajátos élőhelyre van szükségük ehhez

– mondta a természetvédő.

A kékszemű galambocska a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája alapján súlyosan veszélyeztetett faj, elsősorban élőhelyének gyors és nagymértékű elveszítése miatt, de remélhetőleg a fióka az első jele annak, hogy populációjuk növekedésnek indul majd.

Feltámadt a 136 ezer éve kihalt madár
Az evolúció csodákra képes.
Olvasói sztorik