Életmód

Idén a szokásosnál több fiatal gólya ragadt itthon – Így segíthetjük őket

Pixabay/alexas-fotos
Pixabay/alexas-fotos
Októberben már egyértelműen készülni kell a megsegítésükre.

Elvileg az utolsó vonulásra képes fehér gólyák is elhagyták Magyarországot. Hogy mi történik az itthon maradt gólyákkal, hogyan segíthetjük őket, arról a témában szakértő Márton Vlad Andrást és Pozsikné F.Olgát kérdeztük.

Ha a következő időszakban fehér gólyát látunk, akkor nagy valószínűséggel telelő lesz. Tapasztalataink szerint a hazánkban maradók vagy gyengébbek a társaiknál, vagy valamilyen, már nem látható sérülés miatt maradtak az országban.

Október első felében az egyik fő feladat az állomány felmérése, figyelemmel kísérése. Ha a gólya jól repül, akkor a legfontosabb feladat annak felderítése, hogy valójában hol tartózkodik legtöbbször. Előfordulhat, hogy nagyobb távolságokat is megtesz, mielőtt kiválaszt egy telelő helyet.

Októberben már egyértelműen készülni kell a megsegítésükre

Fordulhatunk a helyi önkormányzatokhoz, a nemzeti parkok is tudjanak róla, de az a több éves tapasztalatunk, hogy a telelő gólyák sorsa nagyban függ a helyi, ott élő emberek jóindulatától és segítő készségétől.

Ha találunk a közelben legalább egy embert, akinek szívügye az ott maradó gólya sorsa, és van ideje folyamatosan, tavaszig minden nap etetni, itatni a madarat, a legjobb megoldást választottuk!

Konkrét etetési tanácsokat az alábbi linken található.

A telelés önmagában nem ok arra, hogy egy gólyát megpróbáljunk befogni! Semmiképpen sem próbáljunk jól repülő madarat kergetni csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy mentőhelyre kellene vinni!

Legyengült, nem röpképes madár esetén is hívjuk a szakembereket és várjuk az utasításaikat! Nem szakszerű befogással kárt tehetünk a madárban és önmagunkban is!

Még egy gondolat, ami 2022-ben különösen aktuális:

Az eddigi jelzések, tapasztalatok alapján idén a szokásosnál több idei, fiatal madár ragadt itt – az aszályos, táplálékhiányos nyár miatt nem erősödtek meg eléggé a vonuláshoz. Ha rájuk vigyázunk egy kicsit, etetjük őket, akkor nemcsak túlélik a telet, de megerősödnek, s jövőre el tudnak vonulni, teljes értékű madár válhat belőlük.

Ha többször látunk egy bizonyos helyen fehér gólyát, kérjük, jelezzék  a Telelő gólyák oldalán. Gondoskodás nélkül sokuk jó eséllyel elpusztul a télen. Gyengék, tapasztalatlanok, gyerekek.

Kapcsolódó
Halboltba jár vacsorázni Gerzson, a szekszárdi gólya
Különös törzsvendég, egy fehér gólya keresi fel rendszeresen az egyik szekszárdi halboltot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik