Életmód

Megújultak a csodaszép nádtetős halászházak Csongrádon

Megújult Csongrád „szíve”, mely szinte érintetlenül megőrizte középkori településszerkezetét, közölte Facebook-oldalán a helyi önkormányzat.

Mint írták, a belváros Magyarország egyik legrégebbi műemlékileg védett területe. A városrészben valamikor halászok, napszámosok, kubikosok és hajósok éltek. Utcái fésűs szerkezetűek.

A halászházak majdnem mind vert falúak, nádtetősek. A házak külső falát fehérre meszelték, alját venyige feketével „húzták el”. A deszkaoromzatot, néhol a kaput és a kerítést is díszítették.

Akik ellátogatnak „Csongrád ékkövébe”, láthatják, hogy szépen megújultak a korabeli halászházak. A Népi Építészeti Program 2021. évi támogatásával sikerült 8 halászház nádtető cseréjét megvalósítani a belvárosban. A műemlék védelem alatt álló épületek méltón tükrözik az elmúlt korok emlékeit, írták.

A városvezetés tervei szerint a még állami és megyei tulajdonban lévő halászházak közül minél többet szeretnének visszavenni, ezeket pedig fokozatosan újítanák fel és hasznosítanák a jövőben.

A nádtetős halászházakról alábbi cikkünkben írtunk bővebben korábban:

Kapcsolódó
Csongrád féltve őrzött kincsei a 300 éves nádtetős halászházak
Évente meszelték hófehérre a vesszőfonatos paticsfalakat a házak lakói.
Olvasói sztorik