Virágzó vidékünk

Megóvják a nádfedeles halászházakat Csongrádon

Szabó Bálint
Szabó Bálint
A műemlékegyüttes az Alföldön páratlan módon őrzi az évszázadokkal ezelőtti népi építkezés kultúráját.

Pályázati segítséggel vágna bele Csongrád város önkormányzata a belváros nádfedeles házainak felújításába, írta a Délmagyar.

Kapcsolódó
Csongrád féltve őrzött kincsei a 300 éves nádtetős halászházak
Évente meszelték hófehérre a vesszőfonatos paticsfalakat a házak lakói.

A képviselő-testület döntése alapján a város részt vesz a Teleki László Alapítvány által koordinált Népi Építészeti Programban. A program a védett népi építészeti emlékek eredeti történeti szerkezeteinek megtartó szemléletű megújulását támogatja, és az állagmegóvás, valamint a részleges vagy teljes helyreállítás mellett a szükséges felújításokat megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítését is célozza

– tájékoztatotta a lapot dr. Juhász László, a város jegyzője.

A tervezett felújítás huszonegy házat érint a belvárosban. Ezek egy része önkormányzati, más része pedig állami tulajdonban van, de azokat az épületeket is a város kezeli és gondozza. A hangulatos nádfedeles házak egy része vendégházként üzemel, hétben pedig népi mesterségek bemutatóhelyét alakították ki.

Tíz ház esetében a nádtető felújítására és kerítésépítésre, nyolc háznál pedig kizárólag az utóbbira pályáznak. Három épület komolyabb felújítást igényel, azok esetében előkészítő tevékenységre, tervkészítésre pályáznak. Ezek különleges helyzetű házak, egy renoválás előtt szükség van örökségvédelmi engedélyre és különböző szakvéleményekre is

– olvasható a portálon.

A munkálatok tervezett költsége közel 94 és fél millió forint, ebből 75 és fél millió a pályázati forrás, ezt egészítené ki az önkormányzat 19 millió forint önrésszel.

Kapcsolódó
Húsz év munkájának gyümölcse a kecskeméti nádtetős parasztház
Ackerl Lajos 1993-ban vágott bele a hatalmas munkába, hogy megépítse álmai házát. Az álom azóta valósággá vált.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik