Mozaik

A falu, ahol mintha 300 éve megállt volna az idő

Bár több mint húsz éve az UNESCO Világörökség része, mégis nagyon kevesen ismerik a világon Japán alighanem legszebb faluját, írja az Atlas Obscura.

Fotó: iStock

Sirakava-go a hagyományos gassó-zukuri parasztházai miatt egyedülálló az országban, az épületek ugyanis évszázados múltra tekintenek vissza. A fából készült otthonok specialitását a háromszög alakú, nádfedeles tetők adják, amiket úgy terveztek, hogy elbírja a télen jellemző vastag hótakarót.

Fotó: iStock

A Wikipedia szerint a Gassó-stílusú házat imádkozó építési stílusként is hívhatjuk, mivel a parasztházak meredek nádtetői hasonlítanak a buddhista szerzetesek kezére, akik együtt imádkoznak. Az építészeti stílus sok generáció alatt alakult ki. Kezdetben a környező hegyekben található cédrusokból készítették a gerendákat, azonban a tető stabilitásának érdekében a továbbiakban már meghajlott vörösfenyő törzseket használtak.

Egyes házakat több mint háromszáz éve építettek, és ma is lakják őket.

Fotó: iStock

Sirakawa-go különösen népszerű télen, ugyanis ilyenkor a parasztházak tetején megálló hótömb bámulatos látványt nyújt. Az épületek januárban és februárban egészen elképesztőek. Ugyanakkor tavasszal, cseresznyevirágzás idején is érdemes ellátogatni idején, hiszen az szintén páratlan élményt nyújt a turistáknak.

A falu, ahonnan minden út másik országba vezet
Egy német település, amit a svájciak akartak, de Ausztria nem adta.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik