Életmód

1 euróért vettek házat Olaszországban. Ez történt utána

Túl szépnek hangzott, hogy igaz legyen: vásárolni egy új házat, és vele együtt feltételezhetően egy új életet a napsütötte olasz vidéken mindössze egy euróért, valamivel több mint 300 forintért.

Az elmúlt bő egy évben Szicíliától az Alpokig számos olasz kisváros próbált úgy új lakókat csalogatni, hogy potom összegekért kínálták az ingatlanokat.

A kihagyhatatlannak hitt ajánlatokról a Sokszínű Vidék és a teljes világsajtó beszámolt, emberek milliói kapták fel rá a fejüket, az érintett falvak pedig időnként feldolgozni sem tudták a megkereséseket: a weboldalak lefagytak, a telefonok állandóan csörögtek.

Ingyen kínálják a házakat a csodás szícíliai városban
Mindenkit szívesen látnak, de a gyerekes fiatal párok elsőbbséget élveznek.

De vásárolt végül egyáltalán valaki? És ha igen, mi történt utána? Akadtak nyelvi problémáik? Pénznyelővé vált a ház? A dolce vita életérzés gyorsan a múlté lett, vagy vígan élik az életüket?

A CNN Travel ezekre a kérdésekre kereste a választ, és sikerült is megtalálniuk egy házaspárt, akik meséltek az élményeikről.

Élmény volt nézni az átalakulást

A franciaországi Nantes városából származó Morgane Guihot az elsők között volt, aki lecsapott a Mussomeli települése által kínált egy eurós ajánlatra Szicília szívében.

Az ingatlanba a férjével közösen ruháztak be, és második otthonként tekintettek rá eleinte. A legtöbb ajánlat része, hogy a vevőnek kötelező jelleggel fel kell újítania az ingatlant: a 27 éves Guihot és 31 éves párja pedig nem sokat teketóriázott.

A cikk szerint néhány hónap alatt teljesen újjávarázsolták az 50 négyzetméteres lakást, új padlót raktak le és kifestették a falakat is.

Most már csak a fürdőszoba van hátra. Mivel mindketten kézművesek vagyunk, a munka jelentős részét magunk végeztük. Élmény volt nézni, ahogy a kétszobás házunk visszatér az életbe. A 15 négyzetméteres, panorámás terasz pedig bámulatos

– mesélte a nő.

Fotó: iStock

Mint mondta, a szicíliai meseházat a két gyermekükkel üdülőként használják majd nyáron és a karácsonyi időszakban.

Miután elhatároztuk, hogy beruházunk egy második otthonba, rögtön magával ragadtak Mussomeli árai ahhoz képest, hogy Franciaországban milyen drágulás tapasztalható az ingatlanpiacon. Aztán a település varázsa végképp meggyőzött bennünket. Nagyon cuki és a helyiek rendkívül vendégszeretők

– magyarázta.

Egyszerűen nagyszerű

Bár a család eddig is csendes környezetben élt Nantes külvárosában, Mussomeli mégis adott nekik valami újat.

Igaz, hogy számunkra ez nem jelent hatalmas változást, de a település elhelyezkedése nagyon izgalmas. Mussomeli számos gyönyörű szicíliai úti célhoz közel van, és egyáltalán nem elszigetelt, mint a többi falu. Mindene megvan itt az embernek, amire szüksége van a kis üzletektől a bevásárlóközpontokig. Remekül lehet itt élni, egyszerűen nagyszerű.

Elárulta azt is, hogy a helyi ingatlanügynökség minden lépésüket követte, segítettek a papírmunkában és a fordításban is. Mint fogalmazott, jobban haladt minden, mint ahogy arra legszebb álmaikban gondoltak, és még a ház is jobb állapotban volt, mint amire vártak.

Újra és újra belevágnánk!

A házaspár még relatíve fiatal, de már azon gondolkoznak, hogy a nyugdíjas éveiket ebben az olasz faluban töltik majd. Legyen szerencséjük.

Milliókat kínál egy dél-olasz régió annak, aki odaköltözik
Ajándékba adott pénzzel csalogatják az új lakókat.

Kiemelt kép: Flickr / Giuseppe Romano

Olvasói sztorik