Mozaik

Ingyen kínálják a házakat a csodás szícíliai városban

Mindenkit szívesen látnak, de a gyerekes fiatal párok elsőbbséget élveznek.

Az elmúlt években számos olaszországi város úgy döntött, hogy alig több, mint 300 forintért kínál otthont azoknak, akik a településre költöznek. Mindezt tették annak érdekében, hogy az öregedő lakóközösségek újraéledjenek – írja a CNN.

A Nápoly közelében fekvő Zungoli és a szicíliai Sambuca voltak a legutóbbi olaszországi települések, amelyek egydolláros ingatlanprogramot vezettek be azért, hogy így vonzzák a városba az új lakosokat. Most a szicíliai Cammarata város egy lépéssel tovább ment, és teljesen ingyen kínál lakásokat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maria Francesca (@mariafran.c) által megosztott bejegyzés, Júl 27., 2019, időpont: 5:31 (PDT időzóna szerint)

Vincenzo Giambrone polgármester az utóbbi három évben folyamatosan arra törekedett, hogy megmentse szülővárosát az elnéptelenedéstől. A családi otthont régen elhagyó tulajdonosokat igyekezett meggyőzni arról, hogy adják át üresen hagyott, omladozó házaikat azoknak, akik újonnan települnének a városba.

Rossz látni, hogy ez a gyönyörű, történelmi település lassan elnéptelenedik és fokozatosan rommá válik. A tulajdonosok nem foglalkoznak azzal, mekkora kárt okoz, hogy otthagyják elenyészni régi otthonaikat, megtagadják azok átalakítását. Ez nem csak a városképnek tesz rosszat, de veszélyes is

– mondta Giambrone a CNN Travelnek.

Szerinte jelenleg is tucatnyi üres kőépület áll a településen, amiket hasznosítani lehetne, de még további 100 másik elhagyott otthon van szerte Cammaratában, amiket fel lehetne újítani, éss azokba új lakókat költöztetni.

Természetesen Cammarata ingyenes otthonteremtő programjának vannak feltételei is. A vásárlók kötelesek vállalni az ingatlan felújítását a vásárlástól számított három éven belül, és ötezer euró (átszámítva körülbelül 1,65 millió forint) kauciót is kell fizetniük, amelyet a munka befejezése után visszakapnak. Emellett egyértelmű felújítási javaslatot is be kell nyújtaniuk a szóban forgó ingatlanra vonatkozóan.

Fotó: iStock

Bár minden vásárlót figyelembe vesznek, akik megfelelnek a kritériumoknak, a gyermekes fiatal párok részesülnek előnyben az elbírálásnál. Azok a párok, akik odaköltöznek és aztán kisbabájuk is születik, akár ezer euró bónuszt is kaphatnak.

Az új tulajdonosok a romos házakat nem csak lakóházzá alakíthatják, engedélyezett a panziók, szállodák, üzletek vagy éttermek kialakítása is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vincenzo Giambrone (@chefvincent93) által megosztott bejegyzés, Okt 10., 2019, időpont: 3:00 (PDT időzóna szerint)

Cammarata egyébként az autentikus olasz települések azon csoportjába tartozik, amelyek igyekeznek őrizni a hagyományokat. Palermótól körülbelül 60 kilométerre délkeletre fekszik, Szicília vad délkeleti vidékén, nagyjából 1000 méter magasságban.

A bizánci görögök által alapított város neve a „Kàmara” görög szóból származik, amelynek jelentése:

boltozatos szoba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Salvo Pinella (@totopinella) által megosztott bejegyzés, Okt 30., 2019, időpont: 11:51 (PDT időzóna szerint)

A település az ezer keleti erkéllyel rendelkező város néven is ismert, mivel itt minden ablakot megvilágít a lemenő nap fénye, s aki kinéz, gyönyörködhet az Etnában.Cammarata tele van keskeny felfelé haladó sikátorokkal, íves átjárókkal és kanyargós utcácskákkal. Igazán lenyűgöző település, vendégszerető helyiekkel, akik tárt karokkal várják az újonnan érkezőket.

Háromszáznál több 100 éves ember él a nyugalom szigetén
Tudósok is keresik a jelenség magyarázatát.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik