Virágzó vidékünk

A magyar falu, ahol megszűnt a bűnözés

Szárligeten ma már több olyan utca is van, ahol minden ház kerítésén ott látható a kék tábla, amely hirdeti: a házban bármelyik függöny mögül figyelhetnek.

Egy kis Komárom-Esztergom megyei faluban nincs már kedve betörni senkinek, erről a helyiek gondoskodtak – írja a Meglepetés magazin a csütörtökön megjelent számában.

10 évvel ezelőtt Szárligeten meglehetősen sok volt a betörés, akár 45-ször is történt bűneset egy évben, sőt, volt olyan család, akihez egy hónapon belül kétszer is betörtek. Dr. Csáky Csaba megelégelve a szülőfaluja helyzetét, megszervezte a Szomszéd Vigyázó Szolgálatot.

Kisecset: a falu, ahol a hagyományt nem őrzik, hanem benne élnek
A helyiek azt állítják, még az oroszok sem találták meg a világháború idején: melankolikus hangulat csodaszép képeken.

A településen több helyen tábla van kitéve, ami egyértelművé teszi, hogy Szárligeten bizony mindent megtesznek a lakók a bűnesetek ellen, és odafigyelnek egymásra. Ennek köszönhetően 8 év alatt mindössze egyetlen betörés történt.

Az ötlet tulajdonképpen Londonból származik, de már más itthoni településen is sikeresen működik.

Kezdetben nem voltak lelkesek a lakosok, eleinte nyolcan-tízen csatlakoztak csak. Szépen lassan egymást győzték meg, hogy érdemes csatlakozni a szomszédvigyázókhoz

– mondta el dr. Csáky Csaba, a szolgálat kezdeményezője.

Ma már a faluban több olyan utca is van, ahol minden ház kerítésén ott látható a kék tábla, amely hirdeti: a házban bármelyik függöny mögül figyelhetnek. Nem egymás szokásait kukkolják a helyiek, csak azt figyelik, ki érkezik rossz szándékkal.

Az elmúlt 2 évben a falu lakossága is megnőtt. Sok fiatal is a településre költözött, ahol ma már az egykori 20 ház helyett 800 áll.

Jó érzés úgy elmenni nyaralni, hogy tudom, ha egy idegen autó tűnik fel az utcában, a szomszédaim figyelnek. A gyerekeimet is kiengedhetem az utcára játszani, mert ha nem falubeli tűnik fel az utcában, arról a környéken biztosan tud valaki

– mondta egy helyi lakos.

Völgykatlanban bújik meg a magyar Svájc, a Mecsek ékszerdoboza
A katonás rendben sorakozó porták többségükben tornácos parasztházak.

A betörőkön túl a csalóknak sincs itt semmi esélyük, valaki a faluban biztosan észreveszi a faluban lassan haladó idegen autókat.

Ha valami gyanúsat látunk, közvetlenül hívhatjuk a helyi rendőr mobilját, így még nagyobb az esély, hogy kézre kerül a bűnöző

– mesélik a vigyázók.

A szomszédvigyázó szolgálat azonban nem csupán arról szól, hogy az idegeneket figyelik – egymásra is figyelnek. Feltűnik, ha napokig nem füstöl a kémény, segítenek, ha valaki legyengül. Állítják, a jövő a kis közösségekben van, és abban, ha az emberek megbíznak egymásban.

A teljes cikk elolvasható a csütörtöki Meglepetés magazinban.

Kiemelt kép: Facebook/Szárliget Község hivatalos oldala

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik