Mozaik

Elnéptelenedett spanyol falvakat árul egy házaspár

Rengeteg a vevő, hollywoodi sztár is felfigyelt a lehetőségre.

Spanyolország, azon belül különösen Galicia számára súlyos gondot jelent a vidék elnéptelenedése, több ezer elhagyott falut tart már nyilván az ország statisztikai hivatala.

Egész pontosan 3562 elnéptelenedett faluról tudnak csak ebben a tartományban, és a számuk hetente növekszik. Túl azon, hogy alacsony a születési arány és öregszik a spanyol társadalom, Galiciában a rossz infrastruktúrával is meg kell küzdeni, írja a BBC. Rosy Costoya és brit férje, Mark Adkinson vállalkozást alapítottak a falvak benépesítésére: úgy ahogy van, árulják a településeket.

Elidősödött a falu, gondozóközpontot csináltak belőle
Saját fesztivállal is küzdenek az elnéptelenedés ellen.

A házaspár 2005-ben alapította meg a vidéki ingatlanok vásárlásával és eladásával foglalkozó cégét és ma már olyan ismertek, hogy nem kell nagyon kutatniuk az eladó házakat, településeket: a tulajdonosok keresik meg őket. Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Spanyolország többi részéről kerülnek ki elsősorban a vevők, például Gwyneth Paltrow hollywoodi színésznő is felfigyelt a lehetőségre, karácsonyi ajándékkatalógusába az egyik falut is beemelve.

Amikor egész falvakat adunk el, az a legnehezebb, mert minden dokumentumot be kell gyűjtenünk. Számomra az is nagyon fontos, hogy jól válasszam meg a vevőket, hiszen a hazám egy részét adom el, Galicia történelmének egy darabját

– mondta Rosy Costoya, hozzátéve, hogy legutóbb egy londoni vásárlót 200 jelentkezőből választott ki.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik