Mozaik

Íme a világ két legrövidebb nevű faluja

Holtversenyben elsők: mindkettő egy betűből áll.

Ha akarnának, akkor sem tudnának összeveszni, mert ennél rövidebb nevű települést nem találnának: mindössze egyetlen betű áll helységnévtáblájukon. Hosszas kutakodás után mi sem találtunk hasonlókat, így bizton mondhatjuk, hogy ez a két vidéki gyöngyszem a világ két legrövidebb nevű faluja.

Ez Magyarország leghosszabb nevű települése
Budapesttől alig 67 kilométerre fekszik egy 16 betűs falu.

Å, a norvég falu

Norvégia északi részén, a Norvég-tengerben, a Lotofen szigetek déli csücskében terül el Å – melyet “O”-nak kell ejteni -. Az egybetűs faluban a legutóbbi adatok szerint alig 150-en élnek.

Fotó: Wikimedoa Commons/Sam Greenhalgh

A Wikipédián található információk szerint a picinyke település az 1990-es évekig kis halászfalu volt, majd az évek múltával a turizmus vette át a főszerepet a helyi gazdaság élénkítésében. Å-ban két nagy turisztikai látványosság – Lofoten Stockfish Múzeum és a Norvég Halászati ​​Falumúzeum – várja az érdeklődőket.

Y, a francia falu

Franciaországban északi részén, Amienstől 50 kilométerre, Picarde régióban, Somme megyében található Y, melynek a legutóbbi adatok szerint 93 lakója van, akik „ipszilonien”-nek hívják magukat.

Fotó: Wikipédia

A Párizstól is minössze 115 kilométerre fekvő Y neve a falu útjainak alakzatából keletkezett, melyek az ipszilon betű formájához hasonlóan csatlakoznak egymásba. Legfőbb látványossága középkori kastélytemloma. Érdekesség, hogy Y testvértelepülése Európa leghosszabb nevű kisvárosa.

Érdekességként Európa és a világ leghosszabb nevű települései

Európa (58 betű)

Walesben található az öreg kontinens “rekordere”, mely Y testvértelepülése. A neve: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Világ (85 betű)

A világ egy szóból álló, leghosszabb nevű települése Új-Zélandon található: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

Kiemelt kép: Reddit

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik