Virágzó vidékünk

“Van egy álmom! Az, hogy Széphalom újra fontos pont legyen a térképen “

Egyre több az olyan település Magyarországon, ahonnan pénzkereseti, boldogulási lehetőség híján a fiatalok elmennek, az idősebbek pedig muszájból maradnak. Pedig gyönyörű falvakról van szó, olyanokról, amelyek valódi értékkel bírnak, a magyar kultúra történelmi felemelkedésében is szerepet játszottak, játszanak. Fontos lenne meglátnia, átéreznie az itt lakóknak is, hogy van mire büszkének lenniük, hogy a falujuk igazi gyöngyszeme a magyar vidéknek.

Ennek a felismerése hajtotta Raczkocki Gergelyt, amikor felkarolta szülőfaluját, Széphalmot, és elhatározta, mással is megismerteti annak szépségét és számtalan értékét.

Széphalom egy varázslatos hely! Felfedezésre vár!

Opera Széphalomban A mesés környezet, unkák éneke és madarak dala, valami egész különleges. A természet csodás operája! szeretném megosztani Mindenkivel. Széphalom egy varázslatos hely!

Közzétette: Széphalom 3988 – 2018. április 14., szombat

A Sátoraljaújhelytól alig 5 km-re északra található Széphalom a XIX. század eleji nagy nyelvújítás központja volt, a mozgalom vezéralakja, Kazinczy Ferenc (1759-1831) lakott itt, családi sírkertje igazi zarándokhely már a reformkor óta. Az Ybl Miklós által tervezett Emlékcsarnok a magyar klasszicista építészet remekművének számít.

A kis észak-magyarországi falut egy ideje Sátoraljaúhelyhez csatolták közigazgatásilag, így még saját honlappal vagy Facebook-oldallal sem rendelkezett a település, mígnem Gergő létre nem hozta a Széphalom 3988 elnevezésű oldalt. Kazinczy szülőhelyét így vezette be a modern kor virtuális világába. Hogy miért kellett a szám a településnév után? Mert a Google-kereső sokáig a XII. kerületi, hasonló nevű budapesti városrészt dobta ki a kulturális-történelmi emlékhely helyett.

Virtuális sétát sem tehetett itt addig az, aki kíváncsi lett volna a helyre, amíg Gergő maga el nem készítette, és fel nem töltötte az oldalra a saját videóját.

A nagy nyelvújítónak sokat köszönhet az ország, de azt talán kevesen tudják, hogy Pannonhalma a nevét is a polihisztor nyelvésznek köszönheti, Széphalom mintájára nevezték el a dunántúli települést Kazinczy javaslatára.

Sőt, a Balatont is ő kezdte magyar tengerként emlegetni, meséli lelkesen a szülőfaluja sorsát a szívén viselő Gergő.

 Van egy álmom! Az, hogy Széphalom újra fontos pont legyen a térképen. Történelme során volt már erre példa. A magyar nyelv megújításában vezető szerepet kapott Kazinczy Ferenc által

– osztja meg velünk gondolatait.

Gergő kitalálta, hogy a nyelvész-irodalmár hírnevét tovább öregbíti utazásai során is. A Kazinczy-Mauzóleum fotóját pólókra nyomatta, majd valahány helyen, ahol csak megfordult, lefotózta magát benne, és posztolta Széphalom oldalán a képet.

Kazinczy nagy utazó volt, minden, de szó szerint minden érdekelte az általa meglátogatott számtalan helyen: a táj, a műemlékek, az új építmények, a házak, az utcák, az emberek, az életmód, az étkezés, az oly sokszor és oly sok mindenben eltérő szokások, „erkölcsök”, az adott hely múltja és jelene, sőt – lehetséges, vagy kívánatos, talán csíráiban már meglévő, kibontakozásra kész – jövője

– írja Széphalom Facebook-oldalán Gergő, aki közösségépítő tevékenységéért két éve díjat is vehetett át Budapesten.

Fotó: Raczkocki Gergely

Gergő olyan híres embereket, magyar sztárokat is felkeresett, és Széphalomról kérdezett, akik sokat tettek a magyar kultúráért, és Széphalomért is összefognak.

Fotó: Sztárok Széphalomról – Raczkocki Gergely

Álljon itt tőlük néhány idézet ízelítőül

Fantasztikusnak tartom, azt is, ahogy egybeér itt a múlt, a jelen és a jövő. Kazinczy szállóigévé lett tanítását követem én is, ahogy mindenki, akinek fontos a művészet és az alkotó munka: “Jót, s jól” kell létrehozni – vallja Vásáry André.

Sok évet éltem külföldön. Ott értettem meg, milyen nehéz feladat egy kicsiny nemzetnek megőrizni a nyelvét, kultúráját. Létezik egy magyar település, Széphalom, amely a közel 200 éve lezárult nyelvújításban központi szerepet játszott. Itt élt és alkotott Kazinczy Ferenc. Olyan történelmi emlékhelyek, mint ez a kicsiny, de csodás község, mindig is központi szerepet kell, hogy kapjanak a magyarság életében

– írja Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, karmester.

Ez a szerény klasszicista épület és az azt körbe vevő lankák mégis egy egész univerzum középpontját jelentik: a magyar irodalom univerzumáét. Egy nem túl jó körülmények között élő, állandóan olvasó vagy író értelmiségi innen küldte – a birtok minden bevételét postaköltségre költve – ezerszámra leveleit, és szervezte maga köré az írókat az egész országból. A magyar irodalom barátainak nem csak illendő, de érdemes is ellátogatniuk ide. Beleszagolni a Hegyköz balzsamos levegőjébe, ahogy Kazinczy is tette, amikor kiült háza tornácára; kisebb sétát tenni a kert környékén, vagy nagyobbat, egész a Zemplén lábáig; aztán egy pohár bor és egy jó könyv társaságában hagyni, hogy szép lassan ránk esteledjen, anélkül, hogy az óránkra néznénk – jutott eszébe a szép gondolat Nyáry Krisztián írónak Széphalom kapcsán.

A szépség, az egyszerűség és a tisztaság mindig megfogott, ha szembe találkoztam vele életem során. Széphalom mindezeket a tulajdonságokat a nevében is őrzi. Kihagyhatatlan kis ékszere a magyar vidéknek- ezt éreztem, mikor arra jártam

–  meséli Pataky Attila.

Szép vidék. A Zemplén tiszta levegőjét fújja a szél. Az országban ritkán látott növényekkel lepi meg a kirándulókat a település környezete. Én is elvetődtem arra, és szívesen ajánlom az ottlétet bárkinek. Talán letelepedni is érdemes ott, hiszen a mai digitális világban már nincsenek távolságok. Zemplén talán a legérdekesebb. Mert olyan kevéssé ismerjük, pedig olyan gyönyörű! És hazaérve egy jó kirándulásról, helybeli bort kortyolhatunk! Hiszen ez a Tokaj hegyalja, Tolcsva környéke. Szép.

– így Halász Judit.

Széphalom nagyon fontos hely a magyar irodalom életében. Mint magyar színész és ózdi születésű, boldogan csatlakozom Széphalom kedvelőihez, és amiben tudok szívesen segítem őket!

– mondta Molnár Piroska

Gergő célja, hogy felrázza a vidéki embereket és a városiakat egyaránt, hogy észrevegyék, az ország egyik kulturális emlékhelye érdemes arra, hogy ne hagyjuk amortizálódni, hogy gondozzuk, hogy szívvel-lélekkel tegyünk érte.

Ezért is tervezi azt, hogy Életmentő pontot hoz itt létre, olyan készülékekkel, például mobil EKG-val, AED újraélesztővel felszerelve a helyet, amelyek csak a következő kórházban találhatóak. Arra is felhívja az embereket az Ültess fát elnevezésű kezdeményezésében, hogy fákkal, virágokkal tarkítsák, tegyék valóban széppé lakókörnyezetüket.

Sokszínűnek kell lennünk, ahogy a többi vidéki településnek is

– mondja Gergő. Meg kell találni azt, amiben unikum egy-egy kisközség. Hisz ezáltal az egyedisége által tudja hatékonyan kifejteni a vonzerejét, és megmutatni mindenkinek a benne rejlő őserőt.

Kiemelt kép: Raczkocki Gergely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik