Kertünk-Portánk

11 jó tanács, amitől kellemes, vidéki stílusú lesz az otthonunk

Egyre többen választják a vidéki élet nyugalmát és csendjét, és költöznek ilyen otthonokba, ezért a lakberendezésben is igény támadt a vidéki hangulatú otthonok tervezésére, kivitelezésére.

Ha klasszikus vidéki otthonban gondolkodunk, akkor jó ha tudjuk, hogy ez a stílus mindenhol a hagyományokhoz kötődik, szoros kapcsolatban van a tradíciókkal, természetközeli, könnyed és végtelenül személyes. Ezért is érezzük jól magunkat ilyen közegben.

A vidéki otthonok jellemzői

Pajtaajtók

A régi, robosztus faajtók már megjelenésükkel is hangsúlyossá teszik a teret. Mivel többnyire fából készülnek, otthonunknak melegséget és rusztikus stílust kölcsönöznek. Modernebb környezetben is jól mutat, ha az ajtót csiszoljuk, lefestjük, lakkozzuk. A felezett pajtaajtó is tökéletes választás egy vidéki otthonban, ami eredeti céljuknak megfelelően félig nyitottan is friss levegőt enged a lakásba.

Fotó: countryliving.com

Védőhuzatos kanapé

A kényelmesen elegáns kanapé jó választás bármilyen rusztikus helyiségbe. A sokáig alulértékelt bútordarab ma egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül. Vitathatatlanul stílusos megjelenést nyújt egy-egy vászonból vagy pamutból készült huzattal.

Fotó: countryliving.com

Régi cégérek, táblák, falvédők

A régmúlt idők, népi jelképek, idézetek megjelenítése otthonunk falán viszonylag olcsó és látványos megoldást nyújt a vidéki stílus hangsúlyozására. A puha textíliák, faliszőnyegek, régi falvédők éppúgy személyessé varázsolnak egy helyiséget, mint egy régi fém cégtábla.

Fotó: countryliving.com

Változatos anyagok

Egy parasztház kivitelezésében, dekorálásában mindig fontos volt a természetes anyagok használata és a praktikum. Az anyagok kiválasztásakor éppúgy szerepelhet a kő, a fém, a fa mint a juta vagy a gyapjú. A fontos szempont a harmónia és az egyensúly megteremtése, valamint a múlt és a jelen bölcs összhangba rendezése.

Fotó: countryliving.com

Fókuszban a fából készült darabok

A vidéki stílust kedvelők értékelik a szerény és nagy múlttal rendelkező faragott szépségeket, legyen az asztal, ágy, szék vagy dísztárgy. Hagyatékokból, bolhapiacokon egyre többen keresik ezeket a ma már kincseknek számító darabokat, köztük a konyhai kiegészítőket is.

Fotó: countryliving.com

Nyitott polcok

A szekrények felső részét képező polcok nagyszüleink idejében is nyitottak voltak. Egyrészt praktikus szempontok miatt, másrészt a látvány miatt. Ezeken a polcokon sorakozhatnak a konyha szép darabjai, a mozsár, a porcelánkészlet, ízléses fűszertartók vagy a rézedények.

Fotó: countryliving.com

Régi stílusú szerszámok, kellékek a kertben

A vidéki élethez nélkülözhetetlen kerti állványok, asztalok, cserepek beszerzésénél bátran hagyatkozhatunk az antik darabokhoz. Az agyagcserepek, a galvanizált tálak, vályúk, hordók rusztikus hatása megkérdőjelezhetetlen. Ha mindezt kiegészítjük egy-két fából készült asztallal, tálcával, kúttal, akkor a vidéki életérzés garantált lehet.

Fotó: countryliving.com

Tejüveg és rézburkolat

Míg a múlt század elején a lámpák anyagát tekintve az üveg, csiszolt üveg volt a legjellemzőbb választás, addig a 30-as évekre már teret hódított az átlátszatlan tejüveg, ami a mai napig is trendi és népszerű a vidéki stílusban.

Fotó: countryliving.com

Vaságy

Az 1800-as években az öntöttvas ágykereteket három méretben gyártották: teljes, kétágyas, és 3/4-es vagy fél ágy. A manapság forgalomban lévők helyett próbáljunk antik boltban vagy interneten régi típusok közül választani.

Fotó: countryliving.com

Öntöttvas elemek

Az öntöttvas elemek, mint az alábbi öreg mosogató különleges időutazásra készteti használóját. Kiegészítőként pedig jöhetnek a rézkilincsek- és egyéb rézkiegészítők. Az összhatást pedig lágyíthatjuk gyékényből vagy fűzfából készült tárolókkal.

Fotó: countryliving.com

Ólomüveg

A gótikus ablakok és ólomüvegek nemes eleganciával ruház fel minden helyiséget, ahol díszítőelemként használják.

Fotó: countryliving.com

Címlapfotó: chonehome.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik