Életmód

130 ezer gyermek foglalkozott az állatok védelmével

Pexels
Pexels
Rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott a december 5. és 9. között megrendezett Állatvédelmi Témahét iránt; a programnak köszönhetően közel 1200 oktatási intézményből több mint 130 ezer gyermek tanulhatott az állatok világáról és a felelős állattartásról - közölte az Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel.

A nagy sikerre való tekintettel jövőre is megrendezik az Állatvédelmi Témahetet október 2. és 15. között. Az oktatási intézmények 2023. év elejétől már regisztrálhatnak a programra.

Kiemelték, a tantermekben és külső helyszíneken megrendezett program egyedülálló közoktatási kezdeményezés volt, hiszen eddig nem volt példa olyan országos, egy hetet felölelő programra, melynek köszönhetően nagy hangsúlyt fektettek az állatokkal való helyes bánásmódra és a fenntartható állatvédelemre. A pedagógusok és civil szervezetek részvételével az oktatás az óvodás, általános iskolás és középiskolás korosztályra fókuszált.

A közlemény idézi Ovádi Pétert, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztost, aki kiemelte, hogy a felelős állattartásra nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, mert a ma generációja a jövő állattartója.

A civil állatvédő szervezetek, a terápiás állatokkal foglalkozó szervezetek, a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége és a megyei rendőr-főkapitányságok közreműködésével az online és tantermi oktatás mellett a gyermekek számos izgalmas külső tevékenységen is részt vehettek, továbbá a kutyasétáltatás és menhelylátogatás is része volt a programnak.

A TeSétáltasd! kampány célja, hogy a gyermekekkel, a szülőkkel és a pedagógusokkal közösen 10 ezer, kutyával megtett kilométert gyűjtsenek. Ennek nemcsak közösségformáló ereje van, hanem elősegíti a társadalmi felelősségvállalást is. A TeAdományozz! akció keretein belül a résztvevők a civil állatvédő szervezeteket ajándékozhatják meg tápadománnyal.

Mint írták, számos pozitív visszajelzés érkezik az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztosi titkársághoz. Ilyen többek között az a beszámoló, miszerint egy tiszaberceli általános iskolába járó diák, aki részt vett az Állatvédelmi Témahéten, megmentett a napokban egy szétrúgott állkapcsú, purhabba hentergetett kiskutyát. A fiú szüleivel befogadta a kutyát. Pamela, a megmentett kutya boldog gazdis életet kapott karácsonyra – olvasható a minisztérium közleményében. (MTI)

Kapcsolódó
Szabadulnak a házi kedvencektől a dráguló állattartás miatt
Négyszer annyi állat van a menhelyeken, mint amennyi ideális lenne.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik